Annons

Astrid Lindgrens Värld hoppas på besöksrekord nästa sommar

zoom Tidigare hotades Astrid Lindgrens Värld av konkurs. Nu har vinden vänt. Vd Jocke Johansson har kunnat återanställa tidigare uppsagd personal.  Foto: Magnus Römbo/Astrid Lindgrens värld
Tidigare hotades Astrid Lindgrens Värld av konkurs. Nu har vinden vänt. Vd Jocke Johansson har kunnat återanställa tidigare uppsagd personal. Foto: Magnus Römbo/Astrid Lindgrens värld
NYHETER. Jocke Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld är på gott humör. Och det finns en anledning. Efter den svåra tid som varit går nu allt äntligen åt rätt håll. 
– Nästa sommar hoppas vi slå vårt besöksrekord från 2019, säger han.
Annons

De tunga orosmoln som länge hägrade över parken och periodvis var så mörka att det till och med viskades om konkurs har skingrats. När 2021 nu lider mot sitt slut kan Jocke Johansson andas ut.

Annat var det sommaren 2020. Då Astrid Lindgrens Värld, precis som Gröna Lund och Liseberg – tvingades hålla stängt.

– Då överlevde verksamheten enbart tack vare att vi fick ekonomiskt stöd från moderkoncernen i kombination med ett banklån på 75 miljoner, berättar Jocke Johansson.

Det var också i samband med det som 12 fastanställda tvingades gå.

– Det var tuffa dagar, supertuffa faktiskt. Men samtidigt kände jag aldrig att jag ville vika ner mig. Jag försökte hela tiden tänka att det kommer en tid efter pandemin och att vår verksamhet kommer att locka besökare när restriktionerna släpper.

Och redan i somras när parken – trots sent besked om öppning och restriktioner – kunde slå upp portarna igen den första juni, återkom besökarna. Givet förutsättningarna, som innebar att endast ett begränsat antal fick röra sig i parken samtidigt, blev sommaren 2021 bättre än väntat, enligt Jocke Johansson.

Hösten har sedan fortsatt på samma sätt.

– Under höstmarknaderna som pågick under höstlovet och ett par helger till hade vi drygt 44 200 besökare. Det är ungefär 250 fler än under rekordåret 2019, fortsätter Jocke Johansson, som nu hoppas kunna utöka personalstyrkan ytterligare till nästa sommar – och återanställa fler än de fyra som hittills fått komma tillbaka.

– Om vi kan återställa alla är för tidigt att säga, men på sikt kommer vi att behöva bli många fler.

Anledningen till det och den positiva framtidssynen stavas förstås lättade restriktioner, men även något helt annat. Astrid Lindgrens Värld gör nu nämligen sin hittills största satsning någonsin. En satsning som egentligen var planerad redan innan pandemin drog igång, men som försenats. Det handlar om att skapa fler övernattningsmöjligheter i anslutning till parken. Investeringen på 180 miljoner kronor innebär att parken lagom till sommarsäsongen 2023 kommer att kunna erbjuda sina besökare 2000 bäddar.

– Vi är faktiskt redan klara med de första två etapperna och nästa sommar öppnar vi halva etapp tre, fortsätter Jocke Johansson glatt och berättar att det nya boendeområdet, som döpts till Den lilla staden, byggs som en sekelskiftesstad och att man förutom nya stugor även kommer att kunna erbjuda 170 ställplatser för husvagnar och husbilar.

Det är en djärv satsning, det håller Jocke Johansson men om – men samtidigt menar han att det är under krisen man ska gasa.

–  Vi vill vara redo när allting förhoppningsvis blivit normalt igen. Vi vet att vi har ett bra erbjudande och att många vill besöka oss.

Astrid Lindgrens Värld har nu stängt verksamheten för säsongen och öppnar igen i maj 2022.