Annons

Återbruk genomsyrar Paul Taylor Lanthandel

zoom I Tareq Taylor och Paul Svenssons restaurang är ledorden<br />
 lokalt och klimatsmart. På måndagar är det ”meatfree monday”. Foto: Pressbilder
I Tareq Taylor och Paul Svenssons restaurang är ledorden
lokalt och klimatsmart. På måndagar är det ”meatfree monday”.
Foto: Pressbilder
NYHETER. Krögarna Tareq Taylor och Paul Svensson har öppnat sin första gemensamma krog: Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg utanför Stockholm.
Annons

Restaurangen ligger i den nya stadsdelen Fabriksparken i centrala Sundbyberg, ett område som har hållbarhet som nyckelord och som Tareq Taylor har varit involverad i från start. Nu har han och Paul Svensson öppnat det som är tänkt att bli stadsdelens kvarterskrog: Paul Taylor Lanthandel.

– Vi har fått ett superfint bemötande, säger Paul Svensson efter att ha arbetat i restaurangen under öppningshelgen.

– Det har varit en öppen och hjärtlig stämning, och blivit ett slinka in-ställe ganska snabbt. Jag tror folk har längtat efter ett ställe som tar långsiktigt ansvar för både gästerna och samhället i stort.

Restaurangen serverar än så länge frukost, lunch och fika, men tanken är att den ska hålla öppet även för middag längre fram. Lokalen rymmer även en butiksdel som duon har valt att kalla lanthandel och som lockar med lokalproducerade råvaror. Här är devisen ”så miljövänligt som möjligt” och kunderna uppmanas till exempel att ta med egen kasse.

Även i restaurangen är ledorden lokalt och klimatsmart. På måndagar är det ”meatfree monday”.

– Det är tyvärr inte alla som är mogna för det: ett stort sällskap som kom in på lunchen vände i dörren eftersom de ville ha ”riktig mat”, säger Paul Svensson. Vi är supertydliga med vad vi vill åstadkomma och har redan bestämt vilken väg vi vill vandra. Förhoppningsvis kommer de som inte är mogna för det än i kapp så småningom.

Återbruk genomsyrar konceptet, även när det gäller inredningen. Både lamporna och dricksglasen är gjorda av gamla vinflaskor, tallrikarna av kompost och stolarna av PET-flaskor och återvunnen aluminium. Och personalens kläder kommer från ett lokalt företag som använder återvunna textilier.

Upptakten blev betydligt mer dramatisk än väntat. Bara några veckor innan öppning bröt Tareq Taylor en nackkota i en kitesurfingolycka. Nu har han nyligen opererats och påbörjat rehabträning.

– Han har ständig värk och kommer inte att kunna jobba på minst sex veckor. Men han har full rörlighet och är otroligt glad och tacksam över att han kan stå på benen.

Ni är båda upptagna med flera andra projekt, hur mycket kommer ni själva vara på plats?

– Jag kommer att pendla mellan Fotografiska och Paul Taylor, säger Paul Svensson. Tareq kommer inte att vara här lika ofta eftersom han bor i Malmö. Men Paul Taylor består av ett stort team. Christofer Ekman, som har jobbat med mig i tio år, blir huvudansvarig tillsammans med Ruth Osborne.

Du har ju blivit ”hållbarhetskocken” med hela Sverige – hur tycker du att hållbarhetsarbetet går i den svenska restaurangbranschen generellt?

– Det har hänt jättemycket, samtidigt finns det en ängslighet och nervositet över hur långt man ska våga gå utan att förlora lönsamhet och kunder. Jag tycker att det är viktigt man pratar om sina val och varför man gör på ett visst sätt, oavsett vilken värdegrund man har. Jag tycker att Paradisets vd Johannes Cullbergs bojkott av brasilianska produkter var inspirerande och skulle vilja se mer sånt.