Annons

Att växa på jobbet med hjälp av mentorskap

zoom Lisa Johnsson Kärrbrink och Fredrik Björk Foto: Karolina Wessman
Lisa Johnsson Kärrbrink och Fredrik Björk Foto: Karolina Wessman
NYHETER. Hur uppnås ett hållbart ledarskap? Det var temat när Visitas mentorskapsprogram rullades ut tidigare i år och där restaurangchefen Fredrik Björk matchats ihop med mentor Lisa Johnsson Kärrbrink.
Annons

Ibland i intervjuer ses framgångsrika personer tacka sin mentor. Kocken Linnéa Liljedahl nämner ofta tidigare arbetsgivaren Norbert Lang. För Frida Ronge har sake-importören och Japankännaren Åke Nordgren haft rollen sedan tidigt i hennes karriär och Pontus Frithiof räknar den framlidne finansmannen Jan Stenbeck som en mentor.

Mentorspris instiftat av Årets kock

Syftet med att belöna mentorskap kan också göra skillnad på bredare front. Som exempel kan den ojämna könsfördelningen i restaurangkök och kocktävlingar nämnas, något som varit en knäckfråga för näringen de senaste åren, och som Karin Fransson-priset vill förbättra. Karin fransson, som tilldelats en stjärna i Guide Michelin under sin tid som krögare på Hotell Borgholm på Öland, har nämligen sedan 2012 ett årligt mentorspris som instiftats av Årets kock. Det belönar mentorer och förebilder som gjort en extra insats för kvinnliga kockar.

– Vi måste få in mera tjejer i köken! Mitt mentorspris ska uppmärksamma mentorer att se tjejer, utveckla dem och skapa en miljö där de trivs, säger Karin Fransson.

Att inspirera, dela med sig av sin kunskap, se talangen och utveckla den, tycker Fransson är en mentors allra viktigaste egenskaper. För besöksnäringen i synnerhet lägger hon till:

– Att skapa trivsel och få med sig adepterna så de kan känna sig delaktiga i arbetsuppgifter, lära ut och se till att de utvecklas och växer.

LÄS ÄVEN: ”Ny kunskap genom inspirerande möten”

Även på Visita har man identifierat mentorskap som en viktig metod för att växa i sin roll. Sedan 2011 finns ett mentorsprogram som drivs i egen regi. Det är sprunget ur något som tidigare kallades Kulnet och som förra året bytte namn till Visitas mentorsprogram. Vid årsskiftet kickade en ny omgång igång där 16 adepter matchats med varsin mentor. Temat för i år är hållbart ledarskap.

Fredrik Björk är en av adepterna som deltar och genom programmet har han matchats ihop med Lisa Johnsson Kärrbrink, vd för Cortyard by Marriot på Kungsholmen i Stockholm. Till vardags jobbar han som restaurangchef för Hotell Höga Kusten och Björkudden, båda anläggningarna en dryg halvtimme norr om Härnösand. Båda verksamheterna mer än dubbleras sommartid då det kan stå 90 personer på lönelistan, medan siffran under lågsäsong är 40. Ägaren Mats Löfroth är idag vd, men tanken är att han ska trappa ner på sikt och lämna över stafettpinnen till Fredrik.

– Jag älskar mitt jobb. Det bästa med att jobba på hotellrestaurang är att göra gäster nöjda och glada genom bra service och att få personalen att växa, säger Fredrik Björk som började jobba extra på sin arbetsplats redan 2007.

– Det är skönt med en mentor som inte jobbar här. I min roll har jag många som bollar med mig men jag har ingen att bolla med som chef, den enda över mig är ägaren. Många saker känns onödiga att stjäla hans tid för.

”Var drar man gränsen?”

Det var ett mejl i inkorgen som väckte intresset för Visitas mentorsprogram och gjorde att han nappade. Fredrik har gått en del utbildningar tidigare där en av de mest givande inslagen varit lunchrasterna då han kunnat prata med kollegor på andra ställen och höra hur de löser problem.

– Om en medarbetare genomgår en skilsmässa, säg att de har barn också, hur kan jag agera som en schyst arbetsgivare? Var drar man gränsen? Det är många saker i folks privatliv som påverkar jobbet.

Själva jobbet skiftar med säsongerna. Under de lugnare månaderna är säljet viktigt, att paketera väl och locka gäster till Höga kusten med vinprovningar ledda av sommelieren Maya Samuelsson eller samarbeten med närliggande destillerier som Hernö Gin eller High Coast Whisky. Sommartid ligger Fredriks största fokus på att få personalstyrkan att hålla samman och prestera på högsta nivå.

– Min bästa egenskap som chef är att jag är lugn i de flesta situationer, stressar aldrig upp mig och tänker klart för att lösa de saker som sker, säger han.

Chefen ska inte ensam kunna lösa en uppgift

Men Fredrik har också svårt att sätta gränser för egen del. Häromdagen fungerade inte tekniken i konferensdelen och trots att han åkt hem till familjen och att hans fru skulle bort på annat håll egentligen fick han sätta sig i bilen och åka tillbaka. Sådana här småsaker händer hela tiden. Han tar upp det som exempel på ett ledarskap som inte är hållbart; chefen ska inte ensam kunna lösa en uppgift.

– Tidigare, om någon var sjuk exempelvis, fick jag ofta hoppa in och göra det själv. Det har vi jobbat mycket med och blivit bättre på nu, säger Fredrik Björk.

Hans mentor Lisa Johnsson Kärrbrink har en lång erfarenhet av hotellbranschen, med bland annat Elite och Sheraton på cv:t, men har också själv hållit utbildningar och coachat inom ledarskap. Fredrik är hennes fjärde adept inom programmet.

– Det som är intressant med Fredrik är att han inte är baserad i storstaden, min erfarenhet är att man då är mer innovativ. Vi i stan skulle behöva lyssna mer på dem, säger Lisa Johansson Kärrbrink.

Gränsdragningen mellan jobb och privatliv

Hon är chef över 70 fast anställda på hotellet med 282 rum och en á la carte-restaurang samt konferensdel med kapacitet för 400. Till skillnad från Fredrik är hennes jobb mer jämnt, året om.
– Det viktigaste som mentor är att lyssna och vara intresserad av personen framför dig. Att kunna komma med råd men inte med lösningar, de ska adepten komma på själv. Det handlar ju inte om mentorn, även om att vi också kan lära oss mycket, säger Lisa Johansson Kärrbrink.

Återkommande i hennes arbete med adepter är gränsdragningen mellan jobb och privatliv. Här kommer Lisa med konkreta tips, som att ha bestämda tider då man svarar på mejl och att inte alltid vara tillgänglig. Att lita på de runtomkring, att våga släppa kontrollen.

– En tidigare adept som var stressad jämt fick det mycket bättre när han fann tid för sin familj och en annan bytte till och med jobb för att vi hittade verktygen för att han skulle ta reda på vad han verkligen ville, säger Lisa Johansson Kärrbrink.

Lärdom av tiden som basketcoach

Hon har själv haft en mentor utanför sin egen bransch att bolla med och dragit många lärdomar av sin tid som basketcoach.
– Sporten har överlag lärt mig drivet, att få ihop guppen och att man inte kan prestera på topp hela tiden. Man kan inte vara sitt bästa jag varje dag och då får de andra lyfta och någon annan vara sitt bästa jag för att vinna matchen.

En sista fråga till Fredrik: Hur tolkar du hållbart ledarskap?

– Både hur man ska vara en bra ledare när man är det, men även att det ska vara hållbart så att man får tid till familj och privatliv.

Du kan även läsa artikeln om mentorskap i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...