Annons

Konsertlös sommar påverkar Göteborgshotell

zoom Ullevi står inför en konsertfri period.
Ullevi står inför en konsertfri period.
NYHETER. Arenan Ullevi lockar vanligtvis hundratusentals besökare till Göteborg om somrarna. Men än så länge är inga konserter inbokade i år – något som får en påverkan på stadens besöksnäring.
Annons

– Konserterna ger effekter på hela besöksnäringen i Göteborg. Många stannar några nätter extra och det gynnar både hotell, restauranger och olika turistattraktioner, säger Kamilla Grodzki, hotel manager på Avalon Hotel.

Inga konserter på Ullevi i år

Ullevi är en av Nordens största arenor och har arrangerat 78 musikevenemang sedan 1982. Sommaren 2023 hölls elva konserter och besökssiffran landade på 638 159 personer – den näst högsta i Ullevis historia. Rekordåret 2022 lockade 728 955 besökare. Men som det ser ut nu blir det alltså inga konserter på Ullevi i sommar. Färre artister är ute på turné och den globala efterfrågan gör att man väljer andra världsdelar.

– Det är självklart väldigt tråkigt. Vi är inte beroende av konserterna, men de ger oss självklart gäster. Framför allt påverkas prisbilden på marknaden när det är konserter i stan eftersom efterfrågan på rum blir större, säger Kamilla Grodzki.

Lägre intäkter utan konserter

Enligt Got Events kundundersökning från 2023 spenderade varje tillresande till konserterna i genomsnitt 3 818 kronor per person i samband med sitt besök i Göteborg. Det innebär totalt drygt 1,7 miljarder kronor till bland annat affärer, restauranger och hotell. Avalon Hotel fick ta del av kakan och gjorde ett mycket bra år 2023.

– Vi har oftast väldigt bra somrar och kommer att få många gäster och fullbokade datum även i år. Somrarna är ofta högsäsong för oss, då många bokar Avalon på grund av vår pool. Vi är inte oroliga för hur det blir i år, men prisbilden kommer så klart att vara lägre vilket påverkar intäkterna, säger Kamilla Grodzki.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...