Annons

Bokningsläget bättre än i fjol för skidanläggningarna: ”Jätteskönt”

zoom Foto: Skistar
Foto: Skistar
Annons

Efter ett snöpligt slut på skidsäsongen i våras ser läget nu betydligt ljusare ut för svenska skidanläggningar. Bokningarna trillar in snabbt och många estimerar att det blir fullbokat över jul och nyår.

Skistar ser en ökning inför jul- och nyårsveckorna med 33 procent för sina anläggningar i Sälen jämfört med förra året. ven Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef vid Idre fjäll, ser positiva bokningssiffror:

– Jul och nyårsveckan har vi cirka 22 procent fler bokningar än samma tid förra året. Vi gör bedömningen att nyår kommer vara fullbokat om cirka två veckor. Vi har en stor andel återkommande gäster, cirka 80 procent, säger han till TT.

Branäsgruppen, med anläggningar som Branäs och Kungsberget, delar konkurrenternas uppfattning:

– Bokningsläget är riktigt bra. Vi ligger ungefär fem procent bättre än förra året och nyår har vi uppbokat till ungefär 70 procent, så där ser vi att det kommer att bli fullt, säger vd Anders Kjällström. Han fortsätter:

– Det känns jätteskönt! Från att varit jätteorolig under mars-maj och sommaren har det förändrats när bokningstendensen går år rätt håll och samhället börjar hitta sätt att anpassa så att det ska fungera ändå.

Svemester-trenden fortsätter

– Att vara utomhus med familjen i fjällen, att bo i eget boende och ta sig till fjällen med bilen är fortsatt populärt. Vi tror att svemester-trenden är här för att stanna: många värdesätter skidåkning och att vara aktiv i fjällen på semestern, både på sommaren och vintern, säger Petra Hallebrant, PR- och kommunikationschef på Skistar.

Branäsgruppens Anders Kjällström instämmer:

– Vår produkt innebär ju att man är utomhus i skidbacken och sedan bor i eget boende och lagar egen mat där, så man behöver inte träffa andra inomhus än sitt resesällskap. Det är klart att det är attraktivt i dessa tider, säger han.

Tack vare en extra vecka i kalendern kan man med endast sex dagars ledighet få upp till 16 dagars sammanhängande semester över jul och nyår. Det kan vara ett skäl till att många väljer att boka veckolånga vistelser i stället för fyra dagar.

– Hos oss kan man boka tors–sön och sön–tors, men vi ser att fler väljer en helvecka nu istället. Det kanske beror på att tänker att ”nu har vi riktig semester och blir borta ett tag”. Att man väljer att se vistelsen som huvudsemestern i vinter istället för ett komplement till en utlandsresa, säger Anders Kjällström.

Satsat hårt på att coronasäkra

Branschorganisationen SLAO arbetade i våras fram rutiner för de svenska skidorterna kring smittspridning, något som man jobbar vidare med denna vinter.

– Man kan säga att vi fick en lite testrunda i våras, säger Anders Kjällström. Vi behöver jobba att hantera köer för att minska risker för smitta med mera, en utmaning som vi då fick öva på i mars innan vi stängde – vad som kan förändras och förbättras. Vi har exempelvis skippat buffé på restaurangerna till förmån för bordsservering och vi har även tagit bort afterski och nattklubb.

På Skistar har man satsat på digitala lösningar för att göra det smidigare och för att undvika trängsel och onödiga köer.

– Till exempel kan du fylla på ditt Skipass direkt i mobilen innan du stiger på liften, checka in och ut digitalt på våra boenden, säger Petra Hallebrant.

Hon betonar att Skistar givetvis kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och branschorganisationernas riktlinjer.

– Skistar genomför även samrådsmöten i dialog med vården, kommunen, regionerna, räddningstjänsten och näringsverksamheten på sina destinationer, för att kunna öppna vintersäsongen tryggt och säkert, säger Petra.

Många väljer extra trygghet

På Skistar har man noterat att gästerna, precis som tidigare år, vill ha det både smidigt och säkert.

– Många bokar därför flera av våra produkter i förväg såsom Skipass, boende och skidhyra. Även det bästa boendet nära backarna bokas först. Man vill helt enkelt att allt ska vara färdigt när man väl kommer fram till destinationen, förklarar Petra Hallebrant.

Hon tillägger att många gillar deras nya försäkring ”Boka Tryggt”, som betyder öppet köp fram till 21 dagar innan ankomst utan krav på läkarintyg. 

Fotonot: Skistar är som börsnoterat bolag inne i en så kallad tyst period och kan inte uttala sig specifikt om bokningsläget för övriga anläggningar före 1 oktober då bolaget publicerar sin delårsrapport.