Annons

C vill ställa krav på restauranger att samla in sitt matavfall

zoom Centern vill höja målen för återvinning av matavfall från 50 till 75 procent till år 2023. Foto: Colourbox, pressbild
Centern vill höja målen för återvinning av matavfall från 50 till 75 procent till år 2023. Foto: Colourbox, pressbild
NYHETER. Centern vill höja kraven på återvinning av matavfall och göra det obligatoriskt för krogar och livsmedelsbutiker att samla in sitt matavfall.  
Annons

Centern vill höja målen för återvinning av matavfall från 50 till 75 procent till år 2023. För att nå dessa mål och minska matsvinnet föreslår man ett antal miljöpolitiska åtgärder. Bland annat vill man att livsmedelsbutiker och restauranger, från 2021, tar ett större ansvar och samlar in sitt matavfall, skriver DN.

Kostnaden för att transportera bort avfallet ska, enligt Centerns förslag, vara viktbaserad och därmed uppmuntra företagen att minska sitt matsvinn.

– Idag produceras det oerhört mycket livsmedel som bara slängs. Vi behöver få en mer effektiv livsmedelsproduktion, det minskar övergödningen och koldioxidutsläppen och gör att vi använder resurserna rätt, säger Centerledaren Annie Lööf till DN.

På restaurangernas medlemsorganisation Visita ställer man sig positiv till miljöpolitiska åtgärder, men ifrågasätter i dagsläget hur insamlingen ska gå till.

–Arbetet mot matsvinn är oerhört viktigt och något som restauranger såväl som Visita lägger stor kraft vid. Det är självklart positivt med åtgärder som ökar insamlingen, men risken är stor att företag drabbas om denna insamling måste ske genom kommunen, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Han tillägger att matavfall i många fall också är en tillgång, som går att återanvända på olika sätt.

–Redan idag jobbar restauranger med att minska svinnet och ta hand om resursen på bästa och mest effektiva sätt. Att tvinga restaurangerna till kommunens insamling hindrar nya idéer och risken är att förslaget begränsar utvecklingen mot ökad hållbarhet, säger Jonas Siljhammar.