Annons

Camping: Osäkerhet kring reseförbud ställer till det

zoom Campingplatserna lever i ovisshet inför sommaren. Foto: Rob Vanstone/SCR
Campingplatserna lever i ovisshet inför sommaren. Foto: Rob Vanstone/SCR
NYHETER. Såväl svenska semesterfirare som semesteranläggningar väntar på besked från Folkhälsomyndigheten om reserestriktionerna. Besöksliv har pratat med Svensk Camping och några svenska semesteranläggningar om hur de ser på reserestriktioner.
Annons

Peter Jansson, t.f. vd på Svensk Camping, CSR, berättar att man inledningsvis har sett en minskad beläggning på deras anläggningar, vilket han menar är en logisk följd av reserestriktionerna som just nu råder.

– Inför sommaren ser vi, som många säger, att det kan bli en bra sommar om man lättar på reserestriktionerna. Men det går ju även att resa i sitt närområde i annat fall, det finns campingplatser över hela Sverige så då kan semesterfirare välja en nära där man befinner sig istället. Även de som normalt inte är campare kan komma ut och ha semester på en campingplats.

Enligt Peter Jansson finns det två tydliga frågeställningar inför sommaren. Dels hur resedirektiven kommer att se ut, dels hur anläggningarna ska anpassas för att kunna ta emot sina gäster utifrån eventuella rådande restriktioner.

– Resandet kan vi inte påverka, men vi kan uppmana våra medlemmar att anpassa verksamheten utifrån direktiven. Vi försöker från vår sida att informera våra anläggningar och medlemmar genom råd och riktlinjer kring hur man ska hantera dessa frågor som berörs just nu, exempelvis hygien, att håll avstånd osv. Detta så att man som campingplats är så väl förberedd och verksamheten så anpassad som det går.

 

Så här säger några anläggningar om läget

Leksand Strand Camping & Resort

– Vi ser en viss avvaktan och att bokningarna har stannat av något. Vi får fortfarande in bokningar men även avbokningar, främst de som bokat i början av sommaren och de som har bokat paket. Jag tror att det beror på vår starka koppling till Leksand Sommarland och folk väljer att avvakta till dess att Folkhälsomyndigheten har kommit med riktlinjer för sommaren, säger Linda Johansson, marknadsansvarig på Leksand Resort.

– För vår verksamhet och våra besökares semesterplaner så behövs ett snabbt besked. Om vårt sommarland skulle behöva hållas stängt har vi en camping som erbjudet mycket annat roligt, men då behöver man lätta på de allmänna råden om att inte resa. Det kommer att slå hårt om svenskarna inte får resa inom landet. Då får man vända sig till närområdet istället, säger hon.

 

Camp Ripan i Kiruna

– Allt är väldigt ovisst just nu. Många frågetecken inför den kommande sommaren. Kommer vi kunna resa inom Sverige? Om vi får resa, vågar vi resa? Kommer den norska gränsen att öppna? Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, säger Frida Lind-Oja, ägare Camp Ripan.

– Om vi jämför bokningsläget idag med samma tidpunkt föregående år kan vi se en minskning med cirka 50 procent. Men det är ju inte konstigt med tanke på de restriktioner på resande som gäller. Vi räknar med att bokningarna till den här sommaren kommer ännu senare än vanligt så vi känner oss ändå hoppfulla. Vi tror att resor inom Sverige kommer öka, campingar ser en uppgående trend trots det annars alarmerande läget inom turistbranschen.

– Anser regeringen att det är nödvändigt med ett begränsat resande i sommar för att minska smittspridningen av covid-19 då är det som är viktigast, men det är klart att en resebegränsning påverkar vår verksamhet negativt. Sommaren är en av våra högsäsonger och om vi inte kan få varken svenska eller norska gäster att besöka anläggningen då blir det tufft.

 

Pite Havsbad i Piteå

– Bokningsläget är så klart inte vad vi är vana vid, det går trögt på den fronten. Initialt hade vi väldigt mycket avbokningar men nu kommer det in fler bokningar än avbokningar. Det är många inställda evenemang och det slår givetvis hårt mot oss, säger Kristofer Lundström vd Pite Havsbad

–Så vi ser tydliga utmaningar inför sommaren. Det är en och en halv månad kvar till säsongen ska dra igång och i den här situationen är det svåraste att prognosticera –­ vi har ingen aning. Norrbotten brukar ha cirka 450 000 norska gästnätter och Pite Havsbad är största anläggningen, så det finns givetvis en stor osäkerhet kring hur det kommer att se ut, om restriktionerna är kvar eller inte.

– Vi jobbar utifrån olika scenarier, och hur det blir beror på hur restriktionerna kommer att se ut till sommaren. Just nu förmedlas att campingstugor att föredra för att kunna hålla avstånd och det är ju vår produkt på Pite Havsbad, så vi ser en strimma ljus där. Vi hoppas att det ska kunna bli något positivt av detta, att folk väljer camping i större utsträckning än hotell. För jag har svårt att se att en hel befolkning ska stanna hemma i sin bostad en hel sommar.