Annons

Campingarna tappade en fjärdedel av gästerna i sommar

zoom Foto: SCR Svensk Camping
Foto: SCR Svensk Camping
NYHETER. Variationerna i beläggning aldrig har varit så här stora på svenska campingplatser visar en undersökning från SCR Svensk Camping.
Annons

Som Besöksliv har rapporterat om tidigare har intresset från svenska gäster varit större än normalt på svenska campinganläggningar i sommar. Samtidigt har man upplevt ett stort bortfall av utländska gäster från Norge, Tyskland och Holland.

I en färsk undersökning genomförd av SCR Svensk Camping har en tredjedel av branschorganisationens medlemmar upplevt en ökning av svenska gäster med mer än 10 procent under juni till augusti jämfört med samma period 2019. Men SCR beskriver sommaren 2020 som en varierad säsong på flera sätt.

– Vissa destinationer gick mot ett nytt rekordår medan har andra förlorat mer än 50 procent av volymen. En generell prognos för helåret ger därför en orättvis bild, men utifrån vad vi vet idag kan vi nog räkna med att gästnätterna minskar med 20-25 procent i år. Konsekvenserna kan bli stora för den enskilda företagaren, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

En ökad utomhustrend i kombination med att många svenskar valde att stanna hemma med anledning av coronapandemin har lett till det ökade intresset från inhemska campinggäster.

SCR har också märkt av det stora intresset för att resa i Sverige på trafiken på Camping.se. Under juni-augusti ökade antalet svenska besökare på sajten med 9 procent och under augusti med 34 procent.

Normalt står utländska gäster för cirka 25 procent av bokningarna på svenska campingplatser.