Annons

Dansk rusning till Dalarna

zoom Chatarina Eriksson, vd Visit Dalarna. Foto: Richard Lindor
Chatarina Eriksson, vd Visit Dalarna. Foto: Richard Lindor
NYHETER. ”Kombinationen natur och kultur lockar alltmer”, säger Visit Dalarnas vd Chatarina Eriksson om att utländska gästnätter ökat med över 10 procent i regionen.
Annons

Dalarna hade rekordår för inhemsk turism under pandemin när svenskarna valde att semestra hemma, framför allt 2021, och den starka hemestertrenden höll i sig 2022. Men 2023 minskade antalet svenska gästnätter markant, närmare bestämt med 5,5 procent.

– Det var fortfarande lite osäkert hur det skulle bli med resandet då. Under 2023 har man kanske längtat lite mer efter att åka utomlands och det dåliga sommarvädret har påverkat spontantresandet kraftigt, säger Visit Dalarnas vd Chatarina Eriksson och fortsätter:

– Sen har också inflationen påverkat privatekonomin negativt för de svenska gästerna och det glappet har de internationella gästerna inte riktigt täckt.

Flest danskar

När det gäller de utländska turisterna ökade antalet gästnätter med 10,9 procent i Dalarna under 2023, enligt preliminära siffror från Tillväxtverket. Och det är danskarna som stått för den största andelen och den största ökningen. Även 2024 har börjat starkt i och med en tidig vintersäsong.

– Den danska turismen är enormt starkt under vintern, vi hade bland annat en dansk journalist på besök i Dalarna och det blev en lång artikel i danska Politiken och direkt började telefonen ringa, berättar Chatarina Eriksson.

De tyska, holländska och schweiziska turisterna har också blivit fler.

– Både barmark och vinter är intressant för alla länder, i Tyskland har det förut mest varit barmarksturism, men nu ser vi att intresset för vinter växer även i Tyskland. Utanför Skandinavien jobbar vi mycket med att attrahera de tysktalande delarna i Europa – Tyskland, Nederländerna, Belgien och Schweiz. Vi har även UK som prioriterad marknad och även där ser vi en ökning.

Fokus på upplevelsen

När det gäller reseanledningarna ligger fokus idag mer på upplevelsen än på geografin.

– Besökaren har gjort en förflyttning från att resa till en viss plats till att ha upplevelsen i fokus och att vilja göra något aktivt eller uppleva något kulturellt, säger Chatarina Eriksson och fortsätter:

– Vill man åka skidor till exempel så söker man på bra skidorter, sen fyller man på med vad man vill ha mer i form av hur man vill resa och bo. Men det kan också vara att man söker ett unikt boende.

Ljusa sommarnätter lockar

Under sommaren är det bland annat de ljusa sommarnätterna, vandring och det kulturella utbudet som lockar i Dalarna.

– Vi har vårt världsarv i Falun, ett rikt kulturliv och den skandinaviska sommaren med midsommarfirandet. Vi kan se att kombinationen natur och kultur växer allt mer. Man vill kanske inte bara ägna sig åt vandring utan kombinera det med att till exempel gå på museum.

Chatarina Eriksson ser positivt på 2024 trots tuffa tider för de svenska hushållen.

– Det är alltid svårt att sia framåt, men vi hoppas att inflationen minskar och det är fortsatt väldigt attraktivt att besöka Sverige med utländsk valuta.

Läs även om Visit Dalarnas nya hållbarhetsplan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...