Annons

De är vinnarna i Gymnasie-SM: ”Framtidens stjärnor”

NYHETER. Skåne och Stockholm tog storslam när den 24:e upplagan av Gymnasie-SM för restaurang-, hotell- och turismelever avgjordes i helgen. Tolv lyckliga vinnare jublade i kapp efter två intensiva tävlingsdagar.
Annons

Hela 48 gymnasieelever från hotell-, restaurang- och turismskolor runt om i landet hade nått den prestigefyllda finalen, där Stockholm hotell- och restaurangskola vid Globen stod som värd i år. Och när resultatet äntligen presenterades på lördagskvällens galamiddag förbyttes nervositeten mot himlastormande glädje bland de tolv elever som kammade hem de fyra gyllene pokalerna.

Teori och dekantering

I hotell- och turismklasserna gjorde Design och Construction College från Helsingborg rent hus och vann båda klasserna. Köksklassen togs hem av de två kockarna och deras commis från Stockholms Internationella Restaurangskola, medan serveringsjuryn gav högsta poängen till servitörerna från Vipans gymnasium i Lund.

Totalt tävlade sex lag i varje tävlingsklass; kök, servering, hotell och turism från Lund i söder, Visby i öster och Bollnäs i norr. Redan under fredagskvällen genomförde kockarna och servitörerna sina första grenar. Kockarna gjorde teoriprov och de serveringstävlande fick visa upp sina kunskaper i bland annat dekantering och vinprovning.

Lunchen en höjdpunkt

Höjdpunkten var dock lördagen, då de sex kocklagen lagade en trerätterslunch, som serverades av de sex tävlingslagen i en servering under 100 minuter för 30 inbjudna lunchgäster, varav Besökslivs utsända hade förmånen att vara en av gästerna. Utifrån en råvarukorg där bland annat gös och musslor ingick hade lagen 40 minuter på sig att skapa recept. Vid Besökslivs bord var huvudrätten smörstekt gös med palsternackspuré. Medan lunchen pågick hade hotell- och turismlagen fullt upp, bland annat med rollspel där de tävlande lagen utsattes för gäster med diverse problem som måste lösas.

Firandet efter prisutdelningen fortsatte sedan ute i Stockholms nöjesliv, både för vinnare och övriga finalister.

Lockar ungdomar att satsa

Peter Thomelius, utbildningschef hos Visita, kunde konstatera att Gymnasie-SM fortfarande efter 24 år står stark och har en viktig funktion att fylla.

– Det lockar ungdomar att satsa på de här utbildningarna, och vi får visa upp elever som är framtidens stjärnor i vår bransch, sade han.