Annons

De lockar världseliten till Norrbotten

zoom Rebecca Gunnarstedt Foto: Kairi Piir
Rebecca Gunnarstedt Foto: Kairi Piir
REPORTAGE. Familjen Gunnarstedt har drivit Kåbdalis sedan 1966 och nu är även barnbarnen med och utvecklar verksamheten. Förutom skidsugna familjer har det blivit en träningsanläggning för världens bästa alpinister.
Annons

När Besöksliv når Rebecca Gunnarstedt, som nyligen flyttat tillbaka till Kåbdalis, beläget mellan Jokkmokk och Arvidsjaur, håller hon som bäst på att planera dagens schema för de många elitskidåkare som tränar här.

– Vi har flera världscuplag och Europacuplag här från de stora skidnationerna och även lag från Argentina, Japan, USA och Australien. Ja, lag från hela världen kommer hit under försäsongen, det är jättekul!

Kåbdalis skidanläggning öppnade redan den 21 oktober. Enligt Rebecca, som är barnbarn till paret som startade anläggningen och som sedan några år tillbaka ansvarar för bokning, skidskola, uthyrning och marknadsföring, kunde de inte haft en bättre start på säsongen.

– Vi har haft en kanonstart! Det har varit kallt, bra väder och vi hade fem backar i gång i början på novem­ber. Det kommer att bli en riktigt bra säsong!

Guidad skoter- och fisketur

Kåbdalis är en liten men komplett skidort, menar Rebecca. Här finns utöver familjevänlig skidåkning, restauranger och boende även möj­lighet att ha konferens, åka på guidad skoter-­ eller fisketur samt hyra skotrar för en tur på fjället.

Familjen Gunnarstedt har 40 anställda och dri­ver fortfarande hela skidanläggningen själva. De har även hittat en egen nisch i branschen: under den ti­diga säsongen anpassas hela skidanläggningen och i stället för barnfamiljsfokus och röj på after ski är det fokus på häl­sa och träning då 90 procent av besökarna är utländ­ska gäster i form av världscuplag. Tre av fem pister är därför preparerade för proffsåkning.

– Ja, vi gör allt vi kan för att ge åkarna det under­lag de behöver. Vi skjuter bland annat ner vatten i stålrör för att få riktigt hårda pister. Som alpinist är det väldigt viktigt att träna på låg höjd efter att ha tränat hårt i Alperna under sommaren. Den tiden på året i Alperna är också väldigt osäker och vi har snö tidigt, säger Rebecca och förklarar att de får en effektiv och koncentrerad träning med anpassa­de gymtider, hälsosam mat och boende två minuter från backen. Av de 50 högst rankade utförsåkarna i världen var 36 åkare här samtidigt just denna höst.

”Jag var med på jobbet hela tiden”

Johan Gunnarstedt, Rebeccas pappa, var bara sex år gammal då hans föräldrar Lasse och Vaino byggde den första liften 1966. Under åren har skidbacken i Kåbdalis växt till en skidort och egen destination. Johan, som varit vd sedan 1991, menar att skillnaden i branschen är stor.

– Skidbranschen har utvecklats mycket. Förr åkte man lite skidor, hade med sig medhavda smörgåsar och skalade en apelsin i backen. Nu är det en total­upplevelse för hela familjen med restaurangbesök och boende. Skidåkning är verkligen unikt, det är en sport och semester samtidigt och dessutom väldigt roligt, säger han.

Rebecca, som hunnit fylla 32 år, beskriver sin upp­växt som ett vinterparadis. När hon och hennes lilla­syster växte upp i Kåbdalis hade familjen inga an­ställda utan gjorde allt själva, och tillsammans.

– När jag klev upp på morgonen brukade jag ofta följa med farmor. Jag satt i hennes knä och sålde lift­kort, vi fikade och sen åkte jag skidor så länge jag orkade.

Efter en dag i backen gick hon till after skin och hjälpte till där hennes pappa – som jobbat i liften hela dagen – nu stod i baren.

– Jag var med på jobbet hela tiden, pappa kockade också och mamma var servitris. Jag somnade ofta på en madrass under ett av borden i restaurangen inn­an de lyfte över mig till pulkan som drog mig hem. Vi var tillsammans jämt, säger Rebecca med värme.

Pang bom – fullt ös

I Norrbotten är säsongen lång och snön kan ligga kvar ända till maj. Det är därför en stor fördel att de kan lagra snön – mer än hälften ligger kvar när de lyfter på textildukarna i september.

– Det är mycket arbete såklart men ändå värt det eftersom vi kan komma i gång redan i oktober, säger Johan, och Rebecca fyller i:

– Det är jätteroligt att kunna erbjuda gästerna en så lång säsong, men det är också en utmaning. Vi börjar med högsäsong direkt så ny personal får lik­som inte värma upp. Det är bara pang bom – fullt ös. Det är viktigt för oss att få dem att känna sig trygga i sina roller.

Den allmänna lågkonjunkturen och det förhöjda ränteläget utmanar såklart även skidanläggningen i Kåbdalis. Men de väljer ändå att satsa.

– Förändringen av elpriset är till det bättre nu om man jämför med i fjol, men det förhöjda ränteläget som drabbar alla med full kraft påverkar naturligt­vis. Där ser vi fördubblade kostnader just nu, säger Johan och fortsätter:

– Vi märker också ett starkt investeringsmotstånd hos privatpersoner att köpa tomter, men vi tänker att det är ganska tillfälligt. Vi satsar vidare. Den här säsongen har vi utvecklat ett nytt tomtområde och till nästa säsong ska vi bygga en ny lift, och de pla­nerna ligger fast.

Den svaga kronan påverkar både positivt och ne­gativt, menar Johan.

– Den missgynnar investeringarna såklart, för när vi betalar för pistmaskiner och liftar så sker det i euro. Men kanske gynnas vi lite ändå – under hös­ten har vi haft fler utländska gäster än någonsin.

Nästa års julkalender spelades in här

Rebecca verkar älska sitt jobb, som innebär fullt ös sju månader om året. Och för Johan är det stort att barnen nu är med och driver företaget framåt.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan ha ett familje­företag som lever vidare. Den yngsta dottern är ock­så involverad nu, säger han och Rebecca fyller i:

– Jag har det perfekta jobbet! Det är så roligt att jag och min syster kommer in mer och mer i företa­get och får vara med och förvalta arvet på ett bra sätt.

Snön ligger på marken, julen närmar sig och i Kåb­dalis förbereder de för ett fullspäckat julprogram även i år med bland annat puderskidåkning för tjejer och olika tävlingar för barnen. Restaurangerna har höjt nivån enligt Rebecca och de kommer att erbjuda två riktigt fina nyårssupéer. Julstämningen var ock­så lite extra tidig i år eftersom nästa års julkalender ”Snödrömmar” spelats in här.

– Ja, det är så roligt, berättar Rebecca. Jag fick ett mejl i februari att de skulle spela in en julkalender om en familj som driver en skidanläggning och att de var intresserade av att spela in här. De har varit här i två och en halv månad och blev precis klara i ok­tober när vi öppnade. Ett kreativt och härligt gäng. Det ska bli extra kul att se julkalendern nästa år!

Du kan läsa ett större reportage från Kåbdalis i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...