Annons

De satsar på en ny framtid

zoom Systrarna Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad slår upp portarna för det nyrenoverade Smådalarö Gård Hotell & Spa. Foto: Janne Danielsson
Systrarna Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad slår upp portarna för det nyrenoverade Smådalarö Gård Hotell & Spa. Foto: Janne Danielsson
REPORTAGE. Efter ett omfattande förnyelsearbete slår historiska Smådalarö Gård Hotell & Spa upp portarna igen. Nu som ett av Sveriges största spahotell. Bakom projektet står Sabissystrarna Madeleine Brehmer, vd, och Caroline Cederblad, styrelseordförande.
Annons

Smådalarö gård i Stockholms södra skärgård uppfördes 1810 av kapten Carl Peter Blom, som efter många år till havs närde en dröm om att skapa en mötesplats för fest och vänner. Vilket Smådalarö Gård ock­så blev – innan det förvandlades till hotell.

Mer än tvåhundra år senare förverkligas nu ännu en dröm – den här gången med fokus på lugn och avkoppling. Men ambitionen att utveckla den historiska gården till ett av Sveriges största spahotell var inte självklar. Tanken har fått växa. När Caroline och Madeleine, från familjeägda Sabis, förvärvade hotellet för tio år sedan – uppstod förvisso omedelbar kärlek. Ändå skulle det dröja åtta år innan det första spadtaget togs. Och bara månader senare bröt pandemin ut.

– Det är klart att vi blev oroliga. Varken vi eller någon annan hade väl räknat med att det plötsligt skulle komma en pandemi. Samtidigt var ju bygget redan igång när pandemin trillade över oss, berättar Caroline Cederblad.

Madeleine Brehmer fyller i:
– Först uppstod något slags chocktillstånd. Men vi bestämde att vi skulle hålla oss till planen och slut­ föra renoveringen. Det har gett oss skinn på näsan.

Jätteprojekt

När Besöksliv besöker Smådalarö Gård är det ett par månader kvar till öppningen i början av juli. Konturerna håller fortfarande på att ta form. Jätteprojektet, som kan räknas till ett av de största i Stockholms­ området under året, sysselsätter omkring 150 per­soner och innebär bland annat att gården får ytter­ligare en byggnad med 56 nya rum. Hotellets hjärta, spaavdelningen, är delvis förlagd utomhus med blick mot Hemviken och består av fyra bassänger, ett brasrum, skärgårdsduschar och flera bastur.

– När pandemin är över är jag övertygad om att människor längtar efter återhämtning. Det kan man få här, på ett tryggt och säkert sätt. Smådalarö Gård ska vara en åretruntdestination med lyxkänsla, utan att vara för flashigt, berättar Madeleine medan hon och Caroline lotsar oss igenom spat och vidare i den nya byggnaden.

Vi kommer till Bloms bar, en stor öppen yta med loungekänsla, som blir det första som möter besö­karna vid ankomst. Enligt systrarna har det varit viktigt att vidareutveckla det som kaptenen en gång började skapa här: en mötesplats – där glädje, lugn och fest får förenas.

Tror starkt på spa

Att Madeleine och Caroline valt att satsa på just spa och behandlingar är ingen tillfällighet. Välbefinnandet ligger i tiden. Framåt är det något syst­rarna starkt tror på.

Målgruppen är svenska och på sikt utländska weekendresenärer, bröllopspar och företag. På så vis transformeras Smådalarö Gård, från att vara det sommarnöje kapten Blom skapade till att bli den åretruntdestination Caroline och Madeleine dröm­mer om.

Satsningen är dessutom en av de största i Sabis historia – köpet gjordes som en del i företagets plan på att skapa ett tredje affärsområde.

– Att vi valde att ge oss in på hotellmarknaden var egentligen bara ett nästa steg för oss. Vi hade funderat länge och kände att vi var redo att ta kund­ upplevelsen till ytterligare en nivå, förklarar Ca­roline.

– Vår vision är ju att kunna ge den bästa kund­ upplevelsen. Därför blev det affärsmässigt logiskt för oss att addera hotell i vår portfölj, tillägger Ma­deleine.