Annons

De vinner Årets Slottshotell – i år igen

zoom
NYHETER. Vilken skräll! För andra året i rad står Södertuna Slott i Södermanland som vinnare av Årets Slottshotell. ”Det känns väldigt stort” säger vd:n Fredrik Åström.
Annons

Tävlingen Årets Slottshotell har arrangerats fyra gånger av Hotelsspecials.se. Och Södertuna Slott utanför Gnesta har kammat hem utmärkelsen två år i rad. Det är slottets egna gäster som uppmanats att rösta fram vinnaren.

– Det känns naturligtvis väldigt stort att få vinna en sådan titel inte bara en gång, utan två år i rad! Dessutom firar Södertuna i år trettio år som slottshotell och då är det roligt att känna att man är på topp, säger Fredrik Åström, vd på Svenska Kulturpärlor, där Södertuna Slott är en av fyra anläggningar.

Hur kommer ni att fira?

– Vi kommer att ha sommaravslutning snart. Vi drar till skillnad mot en del andra ner på verksamheten under sommaren. Varje helg är slottet abonnerat för bröllop, från femtonde maj till femtonde september.

Han berättar vidare att de som gifter sig på slottet ofta är minst 70 till 150 personer.

– Många av dem är nöjda och det ger ringar på vattnet, säger Fredrik Åström.

Undre juli månad är det stängt under veckodagarna. Under hösten fördelas klientelet mellan privatgäster på helgerna och konferenser i veckorna.

Vad har ni långsiktiga planer med slottet?

– Vi försöker förädla produkten hela tiden. Vi går igenom hotellrummen kontinuerligt, vi vill bygga en ny festvåning och talar om att utöka spa- och relaxavdelningen.

Vad är det som gör Södertuna unikt?

– Det är en väldig vacker produkt som ligger bra till, nära Stockholm. Vi håller jämn och hög kvalité tack vara fantastiskt personal och en duktig ledning.

Hur känns marknaden i stort?

– Privatmarknaden känns jättestark. Det är ett väldigt tryck både under helger och på veckodagar. Vi har en stor efterfrågan på bröllop. Konferensmarknaden är tuff men vi har så vi klarar oss.

Fredrik Åström berättar att fördelningen av gäster rent generellt är 70 % privat och 30 % affär. Det är en betydlig skillnad från när Svenska Kulturpärlor förvärvade slottet för tio år sedan. Man har även fler anläggningar i Södermanland: Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Södertuna Slott i Gnesta samt Pelles Lusthus i Nyköping.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...