Annons

Deras innovationer vinner hållbarhetspris

zoom Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott.  Foto: Erik Olsson, Katja Halvarsson, Åsa Dahlgren
Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott. Foto: Erik Olsson, Katja Halvarsson, Åsa Dahlgren
NYHETER. Rikstäckande återvinning av vinkorkar, en modell för solidarisk odling och måltidsupplevelser som ingår i det cirkulära systemet. Det är de tre förslag som i år vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt.
Annons

Innovationsprogrammet har under hösten uppmanat restauranger, barer, bagerier och caféer i hela Sverige att komma med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin inom branschen. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av hållbarhet valde juryn de slutliga pristagarna i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.

Bakom de vinnande förslagen står idéskaparna Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott. Pristagarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd under våren 2021.

– Juryn har haft en stor utmaning att välja vilka som bäst motsvarar programmets kriterier. De tre vinnarna representerar alla nytänkande och konkreta exempel på hur vi kan öka takten på omställningen till en cirkulär ekonomi, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt, i en kommentar.

Kriterierna för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.

Pristagarna kommer att matchas med respektive innovationsstöd för att få hjälp att komma vidare och förverkliga sina idéer under 2021. Innovationsstöden skräddarsys baserat på idéskaparnas behov och består bland annat av coachingtimmar, nätverk och kontakter från representanter inom forskning.