Annons

”Det kommer bli skittufft att hitta alla man behöver och vill ha”

zoom Camila Sundqvist och Thommy Backner är positiva inför årets fjällsäsong.  Foto: Pressbilder
Camila Sundqvist och Thommy Backner är positiva inför årets fjällsäsong. Foto: Pressbilder
NYHETER: Rekryteringen för landets skidorter har dragit igång, flera tjänster ligger ute på bland annat Skistars olika anläggningar samt på Högfjällshotellet i Sälen. Förhoppningarna är positiva, men det finns en oro gällande brist på erfaren restaurangpersonal.
Annons

Ansökningarna har börjat rulla in till fjällens vintersäsong. Skistar söker drygt tvåtusen medarbetare till årets säsong i Sverige och Norge. Även Högfjällshotellet letar nya anställda. Efter pandemiåren har personalbristen blivit ett faktum inom branschen men de båda ser positivt på kommande säsong.

– Vi anställer som mest 150 personer under vintern. Det har inkommit många ansökningar men det kommer bli skittufft att hitta alla man behöver och vill ha. Vi har försöker tänka om processer för att bli mindre beroende men jag tror att vi kommer grejja det, säger Thommy Backner, Högfjällshotellets chef.

Enligt både Skistar och Högfjällshotellet är det restaurangpersonal som är svårast att få tag i. Av ansökningarna som inkommit är det få som har gedigen erfarenhet som kock eller serveringspersonal. Att just kockar är svåra att få tag på är ingen direkt nyhet, så var det även innan pandemin.

– Det är brist på utbildade kockar och serveringspersonal. Mat och dryck är en viktig del så vi är måna om att hitta personal. Det är alltid en utmaning att hitta utbildade, men den har blivit tydligare nu och mer utstickande än tidigare, konstaterar Skistars HR-chef Camilla Sundqvist.

Anledningen till rådande personalbrist tror Backner beror på att de under pandemin har sökt sig till andra yrkeskategorier och utbildningar. De som jobbar kvar i branschen känner inte heller samma trygghet och vågar inte röra sig inom den på samma sätt som tidigare. Detta menar även Sundqvist:

– Under pandemin har det varit restriktioner och snabba ändringar, mycket ovisshet och begränsningar vilket har varit svårt för många att kunna förhålla sig till och vara anställda en kortare period. Men jag ser ett ökat intresse för att jobba i fjällmiljön året om. Långsiktigheten är spännande och bra för branschen.