Annons

Digitalt ”folkuniversitet” ska främja hållbar mathållning

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Coronapandemin sätter säker mathållning i fokus, tillsammans med frågor kring hur restaurangnäringen och det globala matsystemet kommer att se ut framöver. Nu satsar stiftelsen Curt Bergfors Foundation på att sprida kunskap om innovativa, hållbara livsmedelslösningar.
Annons

Mitt under den pågående coronaepedemin växer också frågorna kring restaurangbranschens öde. Vad kommer att finnas kvar när krishanteringen är över? Kommer det bara finnas snabbmatställen eller är det tvärtom finrestauranger det kommer finnas en längtan efter i framtiden? Krognäringen kan komma att se helt annorlunda ut.

– Det vet vi självklart ingenting om idag, det går inte att gissa sig till i förväg, säger Lars Peder Hedberg, styrelseledamot och talesperson för Curt Bergfors Foundation. Det beror på hur lång tid den här nedstängningen varar globalt. Om vi står inför en långvarig depression kan det innebära miljoner i arbetslöshet och till och med hungersnöd på många ställen i världen.

Det finns också en mer positiv framtidsbild med en snabb återhämtning men där mänskligheten ändå inser det ohållbara i den livsföring och det livsmedelssystem som hittills har tillåtits råda.

– Vi kommer kanske få ett mer lokalt och säsongsbaserat matsystem, eller i alla fall något som inte sliter på vår miljö i samma utsträckning, spekulerar Lars Peter Hedberg.

Ett annat scenario är också att dagligvaruhandeln kan komma att ta över i det vaakum som uppstår när restauranger slås ut.

– De flesta krogar har ynkliga marginaler och då blir det en snabb utslagning. Det blir särskilt allvarsamt för krogar utanför storstäderna som bygger på att folk reser dit. De så kallade destinationskrogarna får det svårt att överleva.

Lars Peder Hedberg pekar på att glidningen mot att dagligvarubutikerna börjar plocka upp restaurangkoncept i sina butiker redan har börjat ske. Som exempel tar han Icas satsning på en ny restaurang i Moodgallerian i Stockholm.

– Färdiglagat i matvaruhandeln har vuxit rejält liksom saluhallsupplägg med servering. Ica är en stark operatör och deras nya koncept med restaurangen Icander kommer följas av fler liknande satsningar. Vi är mitt i ett skifte. Det handlar om starka finansiärer som kan kombinera sitt utbud. Axfood har investerat i Urban Deli.

Matsäkerhet är också en stor fråga som väckts i i spåren av Corona covid-19. Curt Bergfors Foundation stiftades förra året med en vision om att hjälpa till att säkerställa ett säkert och hållbart matsystem. Stiftelsen finansierar därför nu en fristående ny professur med fokus på hållbar livsmedelsförsörjning vid Stockholms universitet.

Parallellt med detta startar stiftelsen också en omfattande informationssatsning online där forskning om hållbar mathantering och livsmedelsproduktion från universitet världen över presenteras på ett populärvetenskapligt sätt, så att alla ska kunna ta kunskapen till sig.

– Vi hoppas det ska fungera som lite av ett globalt folkuniversitet, säger Lars Peder Hedberg. Parallellt visar vi upp innovativa lösningar, som är nominerade i Food Planet Prize, som ska dela ut två priser på vardera en miljon dollar under hösten.  Vi fokuserar på att hitta lösningar som går skala upp fort för att ge global effekt. En del är mycket innovativa. I Finland har man kommit på ett sätt att konvertera koldioxid i luften till ätbara proteiner. Det kan bidra till att lösa två problem samtidigt.