Annons

”Ekoparkerna behöver fler företagare och vi vill skapa fler jobb”

zoom Konjunkturen är rätt och det finns en stor efterfrågan på naturturism.<br />
Därför satsar Sveaskog på sina ekoparker.  Foto: Sveaskog
Konjunkturen är rätt och det finns en stor efterfrågan på naturturism.
Därför satsar Sveaskog på sina ekoparker.
Foto: Sveaskog
NYHETER. Allt fler turistar i Sverige för naturen. Därför ska Sveaskogs ekoparker utvecklas inom naturturism. Tillsammans med Ekoturismföreningen inleds nu jakten på entreprenörer inom besöksnäringen.
Annons

Sveaskog har 37 så kallade ekoparker. Den äldsta är Omberg, som invigdes för 15 år sedan. De fem sydligaste parkerna är särskilt besöksvänliga, och dit vill Sveaskog ha fler besökare.

– Det är områden där vi tar särskild hänsyn till natur och kulturhistoria, och där 50 procent är helt avsatta till naturvårdsinsatser, och att det är ett besöksområde snarare än skogen i största allmänhet, och det finns gator och leder som vi har plockat fram, säger Ola Söderdahl, försäljningschef Jakt- och fiske på Sveaskog.

I regeringens utredning ”Ett land att besöka”, som presenterades 2017, lyfter man fram naturturismens potential i dessa ekoparker. Därför ska Sveaskog nu se över ekoparkernas förutsättningar för att utveckla naturturismen.

– Vi saknar entreprenörer i våra ekoparker, så tillsammans med Ekoturismföreningen, vars medlemmar är just dessa företagare, vill vi undersöka vad vi kan göra, – hur vi kan samarbeta med kommun och lokala turistorganisationer, samt vilka marknadsföringsinsatser som krävs för att få hit dem.

 Varför sker detta just nu?

– Konjunkturen är rätt och det finns en stor efterfrågan. Det är tydligt att naturen är en viktig reseanledning till Sverige, Visit Sweden gör en stor satsning för att lyfta naturen som reseanledning, och Tillväxtverket har fått pengar för att jobba med naturturism.

 Ni håller ju på med skogsbruk, hur hänger det ihop med turism?

– Vi tror inte att de står i kontrast till varandra, tvärt om. Ekoparkerna är ett exempel på där vi gör insatser inom skogsbruket för att främja turismen. Skogsbruk på landsbygden kräver att det finns folk, så detta är egentligen ett sätt för oss att skapa fler jobb, inom servicesektorn och inom turism, säger Ola Söderdahl.

Naturguidning, paddling och vandringsturism är verksamheter som Sveaskog vill se mer av i sina parker. Man är även öppen för mindre boendeverksamheter.

Nästa steg är en undersökning som ska genomföras i Halle- och Hunneberg för att titta på demografi och utvärdera vad besökarna saknar, och vill ha mer av.

 Vad är er vision för de fem ekoparker ni ska börja med att utveckla?

–Att de, förutom att vara ett modellområde för skog och naturvård, kan blir ett område för där vi kan kombinera skogsbruk, hänsyn och entreprenörskap.

Arbetet med att kartlägga ekoparkernas potential påbörjas under våren år 2018 och finansieras av Jordbruksverket.