Annons

Fullt fokus på hållbar turism

zoom Susanne Andersson och Marcus Morfeldt deltar på GSTC2024 idag. Foto: Visit Sweden/Visita
Susanne Andersson och Marcus Morfeldt deltar på GSTC2024 idag. Foto: Visit Sweden/Visita
NYHETER. I dag startar Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sin globala kongress GSTC2024. Den äger rum i Stockholm och det är första gången någonsin som den hålls i Sverige.
Annons

– Vi har jobbat med det här i ett och ett halvt år och det ska bli superspännande nu när det äger rum! Det är jätteviktigt att vi träffas och pratar om de här frågorna. Det räcker inte att bara säga att vi som land är hållbart. Vi behöver också kunna visa på både social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet, säger Susanne Andersson, vd på Visit Sweden.

Kunskapsutbyte från hela världen

Under tre dagar kommer 500 besökare från 50 olika länder att delta i kongressen. Visit Sweden står som värd tillsammans med Tillväxtverket, i nära samverkan med Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens intressenter.

– Det är bra att kunna visa upp Sverige som land, Stockholm som stad och Kungliga Djurgården som en hållbar destination för världen. Men om vi vill fortsätta att vara en hållbar destination behöver vi också låta vår svenska besöksnäring höra vad som händer ute i världen och samla på oss kunskap som vi kan förmedla vidare, säger Susanne Andersson.

Invigningen av GSTC hålls på Stockholms stadshus. Sedan blir det fullt fokus på kunskapsutbyte mellan deltagare från hela världen genom föreläsningar, workshops och paneldebatter. Bland andra gästar Kronprinsessan Victoria och Visitas styrelseordförande Fredrik Reinfeldt.

Stort engagemang bland Visitas medlemmar

Hos många av Visitas medlemmar finns det ett stort engagemang för hållbarhet och hållbar turism. Betydelsen av att ha ett strategiskt hållbarhetsarbete ökar och det märks att frågan blir allt viktigare bland konsumenter.

– Den svenska besöksnäringen är kanske den mest hållbara i världen. Att GSTC håller kongressen här i Stockholm är en kvalitetsstämpel på att vi har kommit väldigt långt i de här frågorna. Men med det sagt finns det självklart mer att göra, säger Marcus Morfeldt, näringspolitisk expert inom hållbarhet på Visita.

Hållbarhetsprogram inom besöksnäringen

Visita har ett hållbarhetsprogram som tar sin utgångspunkt i Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Det beskriver dels hur besöksnäringen bidrar till ett hållbart samhälle, dels vad som krävs av politiken för att lagar och regler ska skapa goda förutsättningar för att främja företagens hållbarhetsarbete.

– Vi arbetar också mycket med att lyfta fram vad våra medlemmar gör på hållbarhetsområdet så att det i sin tur kan inspirera andra i branschen att göra mer, säger Marcus Morfeldt.

Läs även om hur Visit Dalarna arbetar med hållbarhet i samarbete med GSTC.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...