Annons

Extra pengar till Malmös besöksnäring

zoom
"Huvudfokus är att hela tiden att skära i kostnader", säger Heléne Lloyd, vd för Funnys Äventyr i Malmö. Foto: Funnys Äventyr
NYHETER. Malmös besöksnäring får extra pengar i ett nytt stödpaket. Merparten, 23 miljoner, går till Malmömässan och kulturhuset Funnys Äventyr får 1,6 miljoner kronor. "En otroligt stor trygghet", säger Heléne Lloyd, vd för Funnys Äventyr.
Annons

Malmös kommunledning går ut med ett nytt stödpaket till stadens besöksnäring och störst del av stödet, 23 miljoner under en femårsperiod, tilldelas Malmömässan. Vid en digital pressträff beskrev kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) mässan som en viktig motor i stadens besöksnäring och avsikten med storsatsningen är att säkra besöksnäringen framöver.

Även kulturhuset Funnys Äventyr får extra stöd på 1,6 miljoner kronor. Kulturhuset öppnade i höstas i anslutning till Mobilia köpcentrum och innehåller bland annat en sagovärld, teater, kafé och butik. Men sedan december har allt utom butiken på gatuplan varit stängt.

– När vi öppnade i oktober var läget ganska stabilt, men efter bara några veckor ökade smittspridningen på nytt. Vi såg omedelbart vikande besökssiffror. I ett första steg beslutade vi att hålla stängt några dagar i veckan, men sedan december är det helt stängt, säger Heléne Lloyd, vd för Funnys Äventyr.

Från öppningen 10 oktober till 1 december hade Funnys Äventyr 5 800 besökare, vilket kan jämföras med den förväntade besökssiffran på 23 500 personer oktober-december.

Hur ser läget ut för er nu?

– Vi befinner oss i en utsatt likvid situation där vi har flera fantastiska leverantörer och samarbetspartner som flyttar fram betalningar och gör sitt yttersta för att hjälpa oss på olika sätt. Vi tvingades säga upp personal i december och de medarbetare som är kvar är korttidspermitterade. Huvudfokus är att hela tiden att skära i kostnader.

Vad betyder det nya stödet från kommunen?

– Även om situationen är fortsatt utsatt innebär det en otroligt stor trygghet. Har vi mäktat med att hålla ut såhär långt måste vi klara det tills vi kan öppna igen. Vi som är nyetablerade har inte kunnat söka omställningsstöden heller, eftersom vi inte har någon ekonomi att jämföra med från 2019. Så det här var mer än välkommet.

Utöver stöd till Malmömässan och Funnys Äventyr kommer uteserveringar och försäljningsställen få upplåtelseavgifter för perioden januari till oktober efterskänkta. Dessutom får kulturverksamheter och kommersiella verksamheter som hyr kommunägda lokaler hyresrabatter för årets tre första månader.