Annons

Fjällchefer nöjda med öppningsdagar

zoom
NYHETER. Åre, Vemdalen och Sälen kan alla ticka av sin första helg eller vecka med gäster i pandemitider. Överlag har det gått bra enligt destinationscheferna, som känner sig trygga inför högtrycket kommande veckor.
Annons

Åre öppnade sina första backar för åkning fredagen den 18 december, Sebastian Thomasson, destinationschef hos Skistar, som ansvarar för liftarna, kunde efter helgen dra en lättnadens suck av att allt gått ”över förväntan”.

– Spontant är vi supernöjda, vi ser att gästen tar ett större ansvar än vad jag hade förväntat mig, och alla de förberedelser vi har gjort har i stort sett klaffat.

– Vi har gjort en del småjusteringar, som hur våra liftköer ska se ut, där måste man prova sig fram i praktiken för att se hur gästen beter sig och att den förstår vad vi vill, säger Sebastian Thomasson, som gör sin första säsong som destinationschef i Åre.

En sak som snabbt blev tydlig var att behovet av värdar som hjälper gästen att göra rätt, i liftköer, vid värmestugor och i skiduthyrning, är större än vad man först hade räknat med.

– Det finns ett behöv av medarbetare som hjälper till, så där har vi förstärkt upp ytterligare.

Vilken har varit din största oro?

– Liftköerna, men de har visat sig funka väldigt bra. Vi skickade upp en drönare i går som filmade köerna utifrån fågelperspektivet istället för Expressen-perspektivet*, och det såg helt annorlunda ut uppifrån, vi fick en helt annan bild där gästen håller avstånd.

En annan farhåga var koppad till värmestugorna, men enligt Sebastian Thomasson är gästerna mindre benägna att nyttja dem, och väljer kanske istället grillplatser utomhus.

I Vemdalen, som öppnade den 14 december, har det stora trycket med gäster ännu inte kommit. Men Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen upplevelse av läget har hittills varit positiv.

– Det har varit en ganska lugn vecka så vi har fått en bra startsträcka. Från och med i morgon onsdag sker de stora ankomsterna, både för kommersiella bäddar och privatboende.

Även för Anna Hansson har den första veckan varit viktig för att snabbt kunna se hur besökarna rör sig, både i liftköer och i butiker.

– Liftköerna kommer att bli trängre när fler gäster kommer, men man har skapat fållar så att folk ska kunna hålla avstånd. Igår hade vi 4500 personer i skidsystemet, och det rullade på bra. De flesta tar sitt ansvar, sedan finns det alltid de som inte är lika duktiga. Vi försöker att få alla gäster att bli medspelare och inte motspelare, säger Anna Hansson.

Även i Sälen beskrivs öppningsveckan som sammanfattningsvis bra av Skistars destinationschef Jonas Bauer. Även han tycker att det har varit bra att få mjukstarta systemet.

– Det handlar inte bara om själva skidområdet utan även om hur det fungerar med digitala skipass och incheckningar, och över lag har det flutit på bra, säger Jonas Bauer.

Vid lunchtid på tisdagen hade Sälenfjällen runt 8 000 gäster i backarna, att jämföra med en bra påskhelg då antalet kan ligga på 22 000.

– Vi visste att det skulle bli köer i liftarna, men vi har byggt köfållor som ska underlätta för folk att hålla avstånd, det i sig gör att kön blir längre men med bra avstånd mellan folk. Stolliftarna får vi, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer fylla, men vi gör det med respekt för vad gästen vill.

En sista fråga till er, känner ni så här efter första öppningsdagarna trygga med när det börjar trycka på kommande två veckor?

 Sebastian Thomasson:

 – Jag känner mig trygg utifrån att vi ser att strukturer och flöden fungerar, däremot ju fler gäster vi får, desto mer värdar behöver vi ha för att uppmärksamma gästen tydligare på hur de ska göra rätt.

Anna Hansson:

– Vi är trygga med det arbete vi har gjort, sedan vet man ju inte vart pandemin tar vägen, men det känns inte som att det blir kaos, vi är väl förberedda , är på tårna och vi får gästerna att ta sitt ansvar.

Jonas Bauer:

 – Ja, men jag är också medveten om att många kommer att höra av sig om att det är mycket folk, men vi vet vad som är tillåtet och inte och det känner vi oss trygga med.

 

*Expressen publicerade på söndagen den 20 december, en bild på en lång liftkö i Åre.