Annons

Flygplats ger miljardinvesteringar

zoom Stöten i Sälen satsar 650 miljoner ihop med samarbetspartners, perioden 2017-2019. Foto: Magnus Dovallius/Stöten
Stöten i Sälen satsar 650 miljoner ihop med samarbetspartners, perioden 2017-2019. Foto: Magnus Dovallius/Stöten
NYHETER. Besöksnäringen i Sälen rustar för att ta emot hundratusen fler besökare när flygplatsen Scandinavian Mountains tas i bruk. Anders Bjernulf, vd för Destination Sälenfjällen uppskattar att det handlar om investeringar i storleksordningen åtta miljarder i regionen under en 20-årsperiod.
Annons

I december 2019 ska de första planen landa på Scandinavian Mountains Airport, den nya flygplatsen utanför Sälen, enligt tidsplanen. Flygplatsen i sig är en investering på drygt en miljard.

Besökslivs kartläggning visar att de fyra största anläggningarna i området satsar runt 1,4 miljarder i samband med etableringen av flygplatsen. Över tiotusen nya bäddar tillförs hos de fyra.

De kommande tio åren kan det handa om investeringar på i storleksordningen fem miljarder inräknat alla aktörer, enligt Anders Bjernulfs beräkningar. De senaste tio åren har investeringarna uppgått till tre miljarder. I storleksordningen åtta miljarder satsas alltså i regionen under 20-årsperioden, enligt uppskattningen.

– Etableringen av Scandinavian Mountains Airport är skapandet av en regional tillväxtmotor som, i kombination med en utbredd framtidstro, frigör stora och nya investeringar i Nordens största vinterdestination, säger Anders Bjernulf.

Här är satsningarna hos de fyra största aktörerna:

Kläppen:

– De senaste tio åren har vårt bolag investerat 350 miljoner kronor. Då har jag inte räknat in externa projekt och boende. Kommande 5-6 år är det redan nu planerat med investeringar på ca 450 miljoner, säger Kläppens vd Gustav Eriksson.

I Kläppen byggs lägenheter, lägenhetshotell och hotell mitt i skidområdet. Tillskottet av bäddar blir 3 000-4 000 de kommande 4-7 åren.

Även skidområdet ska byggas ut de närmaste åren. Anläggningen anpassas till gäster som inte kommer med egen bil utan via flyg och transfer.

Hur stort blir det årliga tillskottet av besökare på grund av flygplatsen?

­– Det är svårt att säga exakt idag. Det kommer successivt byggas upp men jag tror att efter 2-3 år kan vi förvänta oss ca 3000 till 4000 gäster som kommer via flyg till Kläppen som slutdestination.

Skistar Sälen:

Företaget satsar cirka 200 miljoner inför säsongen 18/19. Där ingår bland annat nya boenden i Tandådalen och Hundfjället som ger ett tillskott på 350 bäddar. Skidområdet har byggts om i Hundfjället och en ny åttastolslift tas i bruk.

Stora investeringar väntar även efter att flygplatsen invigts. Anläggningarna i Hundfjället, Tandådalen och Lindvallen byggs ut med nya boenden. Ambitionen är att dagens runt 15 000 förmedlade bäddar ska utökas till cirka 20 000. Börsnoterade Skistar vill inte ange någon summa för investeringarna efter säsongen 18/19.

– Vi räknar med ca 100 000 fler besökare till regionen via flyg inom 5 år, men räknar på en ännu större ökning tack vare ökad attraktionskraft till regionen, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar Sälen.

Stöten:

Anläggningens ägare Stöten i Sälen satsar 650 miljoner ihop med samarbetspartners, perioden 2017-2019

Totalt blir det en utökning med 2 000 bäddar. Lagom till skidpremiären står nya Mountain Lodge Stöten klar med hotell, restaurang och skidshop. Skidbacken är utbyggd med en ny nedfart som utlovas vara Sälens längsta.

Fler investeringar väntar efter att flygplatsen invigts. I planen fram till 2025 ingår en satsning på 200 miljoner i skilodge och restaurang, utbyggnad av lägenheter och stugor i takt med efterfrågan samt nya liftar.

Den nya flygplatsen är ”en starkt bidragande orsak” till de 2000 nya bäddarna som byggs, enligt Johan Thorn, vd för Stöten i Sälen. Han är inte orolig för att besökstrycket skulle bli för hårt.

– Jag ser ingen risk i Stöten då vår anläggning är mycket rymlig och redan i dag byggd för att kunna ta emot större volymer än vad vi har bäddar. Blir flygplatsen succé vilket jag tror anpassar vi anläggningen efter gästerna. Vi bygger helt enkelt liftar, restauranger och boende i takt med efterfrågan.

Sälens högfjällshotell:

Under en fyraårsperiod investeras närmare 200 miljoner i samband med etableringen av flygplatsen och antalet bäddar utökas med 200-300 stycken.

– Vi tror väldigt mycket på mötesmarknaden under barmarksperioden då vi kommer ha en helt unik logistik lösning för konferenser utanför storstan, säger Thommy Backner, vd för Sälens Högfjällshotell.

Samtidigt som den nya flygplatsen byggs har debatten om flygets miljöpåverkan fått nytt bränsle.

­– Vi har ett miljötänk i allt vi gör. Vi vill inte flyga mindre men vi flyger bättre. Målsättningen är att flyga helt fossilfritt, säger Anders Bjernulf.