Annons

Försiktig optimism inför högsommaren – trots ojämnt bokningsläge

zoom Bokningsläget i Dalarna är ojämnt. Campingarna går bra men hotell och konferensanläggningar har det fortsatt tufft.  FOTO: Colourbox
Bokningsläget i Dalarna är ojämnt. Campingarna går bra men hotell och konferensanläggningar har det fortsatt tufft. FOTO: Colourbox
NYHETER. Enligt en rundringning till 80 av Dalarnas boendeläggningar ser bokningsläget generellt sett bra ut. Men minst en tredjedel kämpar fortfarande i motvind med uppsägningar och uteblivna bokningar.
Annons

Tillgången på natur och friluftsliv ser ut att avgöra hur sommaren 2021 blir för boendeanläggningarna i Dalarna. Enligt aktörer för länets campingar är bokningsläget riktigt bra jämfört med både 2019 och 2020.

– Att naturnära boenden som campingar och egna stugor är mest bokade ligger helt i linje med de trender vi sett ända sedan pandemin bröt ut. Suget efter friluftsliv och utomhusaktiviteter speglas även på boendesidan, säger Jonas Rosén, vd för Visit Dalarna.

Desto mer osäker ser sommaren ut att bli för hotell och anläggningar där konferenser och gruppresor uteblivit – och fortsätter att utebli.

Att pandemin slagit så olika gör att förberedelserna inför sommaren skiljer sig åt. Aktörer som har många bokningar uppger under rundringningen att de i hög utsträckning anställt extrapersonal, i vissa fall till och med fler än ett normalår. Många har även investerat i ny utrustning och liknande. De som däremot har färre bokningar är mer försiktiga och försöker bara få sommaren att gå ihop.

Enligt undersökningen har en tredjedel av de tillfrågade känt av pandemin och behövt ställa om – men ändå klarat sig hyfsat. Ytterligare en tredjedel uppger att de lidit tuffa ekonomiska konsekvenser och resten befinner sig antingen nära konkurs eller i ett gott läge.