Annons

Fotboll och cykling ska få golfbanan i full swing

zoom Öländska Ekerum Resorts satsning på att ha öppet året runt har ökat deras omsättning från 38 till 58 miljoner kronor.
Öländska Ekerum Resorts satsning på att ha öppet året runt har ökat deras omsättning från 38 till 58 miljoner kronor.
NYHETER. Sedan Ekerum Resort på Öland blev en året runt-verksamhet med pizzeria och hotellsviter så har omsättningen ökat med tjugo miljoner kronor. Nu ska utöka med en fotbollsplan spår för mountainbike  – och ytterligare hotell med 200 rum.
Annons

Ekerum på Öland är Skandinaviens mest besökta golfanläggning med nära 30 000 greenfee-gäster årligen. Men golfen som idrott står inför stora utmaningar, säger Ekerums vd Magnus Lagerlöf.

Förlängde säsongen

Hälften av golfarna är födda på 1940- och 1950-talet och den yngre generationen har andra behov. För att locka dem gäller det att bredda utbudet.

– För tre år sedan tog vi bort ordet ”golf” från varumärket och nu är vi Ekerum Resort Öland. Hos oss är du inte bara medlem i golfklubben – du kan ta med familjen för att äta lunch i pizzerian, motionera i våra löparslingor eller fira födelsedag i vår restaurang och bo över i en hotellsvit. Vi fyller ett vardagsbehov året runt.

Deras satsning på att förlänga säsongen med ett bredare utbud har gjort att omsättningen ökat från 38 till 58 miljoner kronor de senaste sex åren.

– Från att ha haft stängt mellan september och april så har vi öppet hela året och det har gett resultat. Restaurangen har gått från att omsätta åtta miljoner kronor år 2010 till 23 miljoner förra året, och nu i vinter har vi 30 procents beläggning på hotellet. Vi har också ökat antalet anställda från fem till femtio personer.

 

Bygger bana för mountainbike

För att utvecklingen ska fortsätta kommer två nyheter att introduceras i år, säger Magnus Lagerlöf. Den första är att de tar steget mot att bli ett nationellt centrum för mountainbike.

– Vi har 400 hektar mark och nu har vi börjat snitsla mountainbikebanor. De går nära strandkanten, genom skogsområden och över sanddyner. Vi jobbar också med paketering, där vi inkluderar mat och boende. Vi hade vårt första mountainbikeläger här i december och då bodde ett gäng fantaster över. På några års sikt ska vi även ha en cykelverkstad.

Under våren inleds också arbetet med att anlägga en fotbollsplan mellan hål 1 och hål 17 på golfbanan.

– Vi är duktiga på att sköta gräs så jag tror att vi kan få till en plan av hög allsvensk klass. Tack vare vårt klimat så kan vi ha läger på våren för lag som vill starta tidigt, vi har också ljumma höstar. Drömmen vore att ha allsvenska lag som tränar här och som sedan får stryk mot Kalmar FF.

 

Nytt hotellprojekt

Magnus Lagerlöf berättar att de har som mål att växa under vintersäsongen, genom ökad konferensbeläggning.

– Konferenser har blivit ett starkt kort. Det beror på att vi har en komplett lösning med totalt femton lokaler och att gästerna kan ägna sig åt aktiviteter. I takt med att vi breddar utbudet så kommer beläggningen att öka.

Ytterligare ett sätt att få upp beläggningen är med ett nytt hotell.

– Vi har knappt hundra rum i vårt hotell i dag och några enstaka villor. Nu har vi ett hotellprojekt på gång som kommer att ge oss två hundra nya rum. Det har inte vunnit laga kraft men förhoppningsvis kan vi börja bygga inom några år – och när det står klart kommer det att bli en stor reseanledning.