Annons

Gästhamnarna hoppas på rekord i utländska gäster

zoom Dick Netterlid och Sofie Back
Dick Netterlid och Sofie Back
NYHETER. Stark återhämtning efter pandemin, många utländska gäster och en kort intensiv säsong i Visby Gästhamn. Besöksliv har tagit tempen på svenska gästhamnar.
Annons

Hur står det till med den maritima delen av besöksnäringen? Gästhamnarna i Sverige har stor betydelse, menar Dick Netterlid, generalsekreterare Riksföreningen Gästhamnar Sverige.
– De är ju precis som en camping eller ett vandrarhem med boendeservice och allt vad det innebär. Alla berörs av gästhamnen i någon form; båtgästerna äter, dricker och handlar, vilket är jätteviktigt för den lokala besöksnäringen.

Pandemin har givetvis stökat till det även för denna del av branschen. 2020 var ett tufft år då många gästhamnar tappade gäster, men det vände relativt snabbt.
– Redan 2021 fick vi upp siffrorna. Folk var sugna på att komma ut igen och då hade även många nya svenskar hittat intresset kring natur och båtliv. Vi hade inte så många utlandsgäster, men redan då gick vi plus minus noll igen – vilket genererat mycket till besöksnäringen, säger han.

Många tyskar i Norrland

Hur har då den här sommaren sett ut? Dick Netterlid berättar glädjande att de med all säkerhet kommer att slå utlandsrekord i år.
– Ja, jag vågar nog säga att vi kommer att ha fler utlandsgäster än ett normalår. Norrland har fått besök av många tyskar, det är vi inte vana vid. Vi har även sett många danskar, norrmän, holländare samt båtar med baltisk och finsk flagg. Det ska bli spännande att ta del av statistiken när den kommer senare i år.

Han är däremot lite tveksam till var de svenska båtgästerna tagit vägen den här sommaren.
– Ja, vi kliar oss lite i huvudet där. Kanske handlar det om höjda dieselpriser, som såklart drabbar motorbåts-åkarna, men även viljan att resa utomlands nu när restriktionerna släppt.

Lågtryck gav färre båtar

En av de gästhamnar som haft fullt upp som vanligt är Visby Gästhamn. Sofie Back är bryggansvarig och den som driver anläggningen under semestertid.
– Vi har haft fullt upp, men säsongen dog nog ut lite snabbare än vanligt. Vi är väldigt väder- och vindberoende och efter Almedals- och Stockholmsveckan fick vi in ett lågtryck med starka sydliga vindar. Då minskade antalet båtar snabbt.

Visby Gästhamn har klarat sig bra under pandemin, den digitala incheckningen som lanserades blev kvar och har underlättat även i år. Sofie Back berättar över telefonen att de haft en något mindre beläggning än förra året men att de istället märkt att många gäster valt att övernatta fler nätter än vanligt.
– Ja, kanske är det på grund av de höga dieselpriserna. Men när våra gäster stannar lite längre blir man lite som en familjemedlem, vi blir rätt tajta. Jag har stortrivts här i sommar, säger hon.

Skapar sysselsättning för unga

Många mindre destinationer är beroende av de intäkter som de båtgästerna genererar. Dick Netterlid menar att cirka 25 procent av intäkterna landar i gästhamnen och 75 procent på land.
– Då har vi inte räknat in båtservice samt produkter och tjänster som kan vara relaterat till det. Gästhamnar är även bra instegsjobb som skapar sysselsättning åt ungdomar.

LÄS ÄVEN: ”Sänk momsen för lika villkor för Sveriges gästhamnar”

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...