Annons

Visitadagen 2024 – politisk debatt och glada vinnare

zoom Jonas Siljhammar, Anna Barkevall (Årets kvinna i besöksnäringen) och Maud Olofsson Foto: Visita
Jonas Siljhammar, Anna Barkevall (Årets kvinna i besöksnäringen) och Maud Olofsson Foto: Visita
NYHETER. Omkring 400 medlemmar från hela landet var på plats under Visitadagen 2024. Det som väntade var en välmatad dag med allt från het EU-debatt till prisutdelningar.
Annons

Årets upplaga av Visitadagen hölls på SPACE i centrala Stockholm under måndagen och konferencier var den populära tv-profilen och föreläsaren Lina Thomsgård. Med varm hand lotsade hon publiken genom ett digert program. Förste talare var Fredrik Reinfeldt, som tidigare under dagen återvaldes till Visitas ordförande de kommande två åren. Han talade om utmaningar – men också om en anpassningsbar bransch som fyller en viktig samhällsfunktion.
– Trots att det finns utmaningar har många av er expanderat och nyetablerat. Det är fantastiskt att se och det är den spirit vi behöver i Sverige, sa han.

Debatt med politiska toppnamn

Det stundande EU-valet den 9 juni präglade en stor del av dagen. Bland annat fanns den europeiska branschorganisationen HOTREC representerat genom deras president Alexandros Vassilikos. Under dagen blev det även en ganska intensiv debatt med fem partiers toppkandidater inför valet. Arbetskraftinvandringen visade sig snart vara en fråga som genererade en hel del starka åsikter. Men första gången det hettade till rejält var när Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén ville höra panelens tankar kring engångsplastdirektivet från EU. I korthet innebär det att restauranger och kaféer som serverar mer än 150 takeaway-portioner sedan årsskiftet måste erbjuda flergångsförpackningar. ”Vi måste göra någonting”, sa Isabella Lövin (MP)

– Jag tycker vi ska ge det en chans innan vi dissar det menade hon men möttes snabbt av mothugg.

– För mig är det ett exempel på när politiken vill bestämma på ett sätt som inte är förankrat i verkligheten, kontrade Tomas Tobé (M) och fick medhåll av Ella Kardemark (KD)

– Det är ett av flera exempel där man silar mygg och sväljer kameler. Det är inte så här man räddar världen, sa hon.

Även Anna Maria Corazza Bildt (L) och Emma Wiesner (C) fanns på plats under debatten.

Årets kvinna i besöksnäringen

Dagens mesta glädjespridare var nog Anna Barkevall, vd för Böda Sand, som tilldelades priset Årets kvinna i besöksnäringen för att ha utvecklat det som en gång var en camping till att bli en unik semesterupplevelse och en av Sveriges starkaste och mest kända destinationer.

– Man får så fin uppbackning, det här är den mest peppande bransch man kan vara i, utbrast hon under ett samtal med Maud Olofsson, som initierade priset i samband med sin 60-årsdag.

Även Skellefteå Turistcenter prisades och kunde lämna SPACE med titeln Årets bästa värdskap inom turistinformation i bagaget.

Med Visitas vd Jonas Siljhammar och Fredrik Reinfeldt vid sin sida avslutade Lina Thomsgård dagen med några ord tillägnade hela besöksnäringen.

– Tack för att ni sätter guldkant på både min och mina barns tillvaro!

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...