Annons

Han får Gastronomiska Akademiens Guldmedalj

zoom Henrik Norström, som tilldelas Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Foto: Lux" />
"Jag drivs av att alltid försöka bli bättre", säger LUX-grundaren
Henrik Norström, som tilldelas Gastronomiska Akademiens guldmedalj.
Foto: Lux
NYHETER. Kocken Henrik Norström kammar hem Gastronomiska Akademiens finaste pris:
”Guldmedaljen är ett kvitto på att jag uträttat något för svensk gastronomi”.
Annons

Under söndagskvällen prisades kocken och LUX-grundaren Henrik Norström med Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Priset delas årligen ut till någon som utfört ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”.

– Det känns fantastiskt bra, det är en jättefin utmärkelse. Jag ser guldmedaljen som ett kvitto på att jag uträttat något för svensk gastronomi”, säger Henrik Norström.

Det var under tiden som kock på Fredsgatan 12 i slutet av 1990-talet som han först fick smak för mattävlingar. Och det har han dåvarande kollegan Mathias Dahlgren att tacka för.

– Mathias skickade in till Årets kock och frågade om inte jag också skulle göra det. Det gjorde jag och gick till semifinal, då tändes en tävlingslust. Målet var sedan att tävla i Bocuse d’Or – och 2001 tog jag hem en andraplats där, helt otroligt.

Vad är roligt med att tävla?

– Det är att mäta sina krafter och se hur långt man kan nå, jag drivs av att alltid försöka bli bättre.

Var det därför du redan från starten med LUX tog sikte på en Guide Michelin-stjärna?

– Ja, och att jag har så dåligt tålamod. Ambitionen var att få en stjärna tredje året, men det gick ju vägen redan under vårt första år 2003.

Tio år senare avsade sig Henrik Norström stjärnan. Nu skulle LUX ta en ny och mer folklig riktning.

– Jag hade drivit restaurangen länge och kände att jag var klar med den grejen. Vi hade också sjuttio sittplatser och fine dining gick mer mot mindre matsalar, så vi satsade på en bistroinriktning.

Hur gick det för er 2017?

– Lönsamhetsmässigt fungerade det bra, men vi hoppades på högre beläggning. Sommartid lockar vi många som promenerar till oss längs vattnet, men under den kalla årstiden har vi det tuffare.

Vad har du för förhoppningar inför det nya året?

– Nu är det oroligt i branschen, bland annat på grund av bostadsmarknaden. Men jag hoppas ändå på ett fantastiskt år. Vi har en del idéer, bland annat för vår asiatiska krog Eat i Mood-gallerian. Här kommer dumplingsbagarna att kvällstid laga dumplings utanför själva restaurangen, tanken är att det ska bli mer lättillgängligt.