Annons

Han tar plats i Svensk Scenkonst styrelse

zoom Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral Foto: Pressbild
Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral Foto: Pressbild
NYHETER. Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral, har blivit invald i Svensk Scenkonsts styrelse. Han ser utnämningen både som hedrande och som en viktig kvalitetsstämpel för teater- och temaparken.
Annons

– Det är väldigt hedrande att få ingå i detta sammanhang med bland annat ledare från de största teatrarna och sceninstitutionerna i Sverige och jag ser fram emot att lära mig mer om hur de jobbar och att få bidra med insikter från vår bransch – konceptet temapark, säger Mathias Bergendahl och framhäver hur viktig organisationen varit under pandemin.

– Svensk Scenkonst var hela tiden väldigt tydliga i sitt budskap och arbetade både proaktivt och reaktivt och de höll en väldigt hög nivå på kommunikationen, något som vi som verksamhet verkligen attraherades av.

Erfaren kommunikatör

Mathias Bergendahl har en gedigen bakgrund inom kommunikation. Han har bland annat varit kommunikations- och marknadschef på Världskulturmuseerna, arbetat många år i USA med PR och kommunikation och varit nordisk informationschef på Tui Nordic. Något som han tror är en bidragande orsak till att han blivit invald i styrelsen.

– Positioneringsfrågan är viktig för scenkonstbranschen. Att kunna berätta hur branschen påverkas av olika scenarier, som till exempel en pandemi, där är statistik viktig. Har man inte den så är det svårt att kommunicera hur branschen drabbats, hur många föreställningar som ställdes in, hur många som blev arbetslösa etc. Det är precis så Svensk Scenkonst arbetar och jag vill tro att vi kan göra ännu mer där, säger han.

Teaterdelen central

I skrivande stund pågår förberedelserna för sommarsäsongen för fullt på High Chaparral.

– Jag var alldeles nyss runt i parken och det övas på föreställningar på flera olika ställen, det slipas och fixas, repas och byggs, rengörs, städas och tvättas. Det är helt enkelt sista fixet inför säsongen som pågår, säger han och poängterar att just teaterdelen är central i High Chaparrals utbud.

– Teater är en central del av vår verksamhet och varje år hålls cirka 1 300 föreställningar och teaterframträdanden i parken. Det är teater på olika sätt, både teaterföreställningar samt improvisationsteater, säger han.

Varje år kommer runt 400 personer för att arbeta i parken och de bor samtidigt i närheten.

– Det blir ett oerhört tajt gäng och ofta formas vänskap för livet här.

Dansken kommer

När det gäller besökstillströmningen i sommar så ser det ljust ut, även om det är svårt att sia om antal besökare.

– Det är så många faktorer som spelar in, på nyheterna hör vi om skenande priser på mat, bensin och om räntehöjningar men samtidigt ser vi att bokningsläget ser bra ut, det ligger i fas med förra året. Jag tror det kommer att bli ungefär lika stor tillströmning, kanske till och med något bättre.

Publiken består av flest svenskar, men Mathias Bergendahl räknar med en hel del norrmän och danskar också.

– I fjol slog antalet danskar rekord, det är förmånligt för våra nordiska grannländer att semestra här i Sverige och den trenden tror vi håller i sig.

High Chaparral öppnar portarna till sommarsäsongen den 18 maj 2023.

Läs även om arkitekten Claudia Bartelsson, ny park- och fastighetschef på High Chaparral

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...