à rets RÀtt 2025 bygger pÄ ett lÄngkokt lamm i barbacoa-stil, dÀr köttet först grillas för att fÄ en rökig karaktÀr och sedan brÀseras lÄngsamt med mustiga kryddor tills det blir mört och saftigt. Tacon toppas med en salsa gjord pÄ svenska tomater och en klassisk pico de gallo.
â Ă rets RĂ€tt 2025 ska inspirera till matlagning som samlar mĂ€nniskor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans Ă€r ett fantastiskt sĂ€tt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Ă rets RĂ€tt vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet â en taco kan passa alla, bara man vĂ„gar testa sig fram. Min vilja Ă€r att utmana det svenska folket att vĂ„ga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket, sĂ€ger Michael Andersson.
Vad hoppas du att folk ska kÀnna nÀr de lagar och Àter à rets RÀtt?
â GlĂ€dje! Mat ska handla om att samlas, laga mat tillsammans och ha kul. Min lammtaco gĂ„r att anpassa efter smak och man kan lĂ„ta alla runt bordet sĂ€tta sin egen prĂ€gel pĂ„ den. Man ska bara njuta, umgĂ„s och Ă€ta mat.
Vad skulle du sÀga till en hemmakock som vill prova pÄ à rets RÀtt?
â Lek med receptet! Följ stommen men vĂ„ga sĂ€tta din egen prĂ€gel pĂ„ det. Gillar du mer hetta? LĂ€gg till det! Föredrar du andra toppingar? Kör pĂ„! Det viktigaste Ă€r att ha kul i köket.
I samband med Ă rets RĂ€tt avtĂ€cks Ă€ven Michael Anderssons nya MĂ€starbrygd frĂ„n Melleruds â en ljust bĂ€rnstensfĂ€rgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt.
â NĂ€r vi tog fram ölen fanns tacon hela tiden i bakhuvudet. Jag tĂ€nkte mycket pĂ„ hur ölen skulle passa tillsammans med Ă rets RĂ€tt och MĂ€starbrygden har en friskhet som balanserar kryddiga och rökiga smaker riktigt fint. Den har en hĂ€rlig fyllighet men kĂ€nns samtidigt frĂ€sch, vilket gör att den lyfter smakerna i maten utan att ta över, sĂ€ger han.
Har din syn pÄ matlagning och restaurangbranschen förÀndrats efter att du blev à rets kock?
â Nej, det tycker jag inte. Min syn pĂ„ branschen stĂ„r ganska stadigt, men jag har fĂ„tt fler verktyg för att kunna pĂ„verka och hjĂ€lpa den framĂ„t. Jag brinner verkligen för restaurangbranschen. Det Ă€r en fantastisk inkörsport för unga in i vuxenlivet för det Ă€r sĂ„ konkret att laga mat, man ser direkt resultatet av sitt arbete. Du lagar en rĂ€tt, serverar den och fĂ„r omedelbar respons. Att som tjugoĂ„ring ta en matservering frĂ„n start till mĂ„l Ă€r en otrolig kĂ€nsla. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r branschen ocksĂ„ en fin skola inför livet. Den lĂ€r ut hĂ„rt arbete, social kompetens och en förstĂ„else för samarbete â allt sĂ„dant man har nytta av oavsett vad man gör i framtiden.