Annons

HĂ€r Ă€r Årets rĂ€tt 2025

zoom Michael Andersson
Michael Andersson
NYHETER. I samarbete med Årets Kock presenterade idag den regerande mĂ€staren Michael Andersson Årets RĂ€tt 2025. PĂ„ tallriken finns en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska rĂ„varor.
Annons

Årets RĂ€tt 2025 bygger pĂ„ ett lĂ„ngkokt lamm i barbacoa-stil, dĂ€r köttet först grillas för att fĂ„ en rökig karaktĂ€r och sedan brĂ€seras lĂ„ngsamt med mustiga kryddor tills det blir mört och saftigt. Tacon toppas med en salsa gjord pĂ„ svenska tomater och en klassisk pico de gallo.

– Årets RĂ€tt 2025 ska inspirera till matlagning som samlar mĂ€nniskor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans Ă€r ett fantastiskt sĂ€tt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets RĂ€tt vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vĂ„gar testa sig fram. Min vilja Ă€r att utmana det svenska folket att vĂ„ga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket, sĂ€ger Michael Andersson.

Vad hoppas du att folk ska kĂ€nna nĂ€r de lagar och Ă€ter Årets RĂ€tt?

– GlĂ€dje! Mat ska handla om att samlas, laga mat tillsammans och ha kul. Min lammtaco gĂ„r att anpassa efter smak och man kan lĂ„ta alla runt bordet sĂ€tta sin egen prĂ€gel pĂ„ den. Man ska bara njuta, umgĂ„s och Ă€ta mat.

Vad skulle du sĂ€ga till en hemmakock som vill prova pĂ„ Årets RĂ€tt?

– Lek med receptet! Följ stommen men vĂ„ga sĂ€tta din egen prĂ€gel pĂ„ det. Gillar du mer hetta? LĂ€gg till det! Föredrar du andra toppingar? Kör pĂ„! Det viktigaste Ă€r att ha kul i köket.

I samband med Årets RĂ€tt avtĂ€cks Ă€ven Michael Anderssons nya MĂ€starbrygd frĂ„n Melleruds – en ljust bĂ€rnstensfĂ€rgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt.

– NĂ€r vi tog fram ölen fanns tacon hela tiden i bakhuvudet. Jag tĂ€nkte mycket pĂ„ hur ölen skulle passa tillsammans med Årets RĂ€tt och MĂ€starbrygden har en friskhet som balanserar kryddiga och rökiga smaker riktigt fint. Den har en hĂ€rlig fyllighet men kĂ€nns samtidigt frĂ€sch, vilket gör att den lyfter smakerna i maten utan att ta över, sĂ€ger han.

Har din syn pĂ„ matlagning och restaurangbranschen förĂ€ndrats efter att du blev Årets kock?

– Nej, det tycker jag inte. Min syn pĂ„ branschen stĂ„r ganska stadigt, men jag har fĂ„tt fler verktyg för att kunna pĂ„verka och hjĂ€lpa den framĂ„t. Jag brinner verkligen för restaurangbranschen. Det Ă€r en fantastisk inkörsport för unga in i vuxenlivet för det Ă€r sĂ„ konkret att laga mat, man ser direkt resultatet av sitt arbete. Du lagar en rĂ€tt, serverar den och fĂ„r omedelbar respons. Att som tjugoĂ„ring ta en matservering frĂ„n start till mĂ„l Ă€r en otrolig kĂ€nsla. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt Ă€r branschen ocksĂ„ en fin skola inför livet. Den lĂ€r ut hĂ„rt arbete, social kompetens och en förstĂ„else för samarbete – allt sĂ„dant man har nytta av oavsett vad man gör i framtiden.

LÄS ÄVEN ”Årets kock 2024 Ă€r korad”