Annons

Här är Sveriges första globala geopark

zoom Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark.  Foto: Henrik Theodorsson
Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark. Foto: Henrik Theodorsson
NYHETER. Platåbergens Geopark i Västergötland har blivit utnämnd till Sveriges första globala geopark av FN-organet Unesco.
Annons

– Det är verkligen på tiden att Sverige ansluter sig till det här nätverket. Det finns geoparker i våra grannländer sedan tidigare, Sverige har varit en tom fläck på den kartan, säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark.

Att detta är den första av Unesco utsedda geoparken i Sverige har inte att göra med att vi inte har geologiskt unika områden, menar Anna Bergengren, utan snarare att initiativet kanske har saknats. Nu hoppas hon att fler ska få upp ögonen och ta steget att satsa på geopark som koncept och bli en del av nätverket Unesco Global Geopark.

– Det är ett internationellt erkännande och det öppnar dörrar, både i Sverige och i ett större perspektiv, där vi samarbetar med andra parker i nätverket. Vi hoppas också att det leder till ökad uppmärksamhet bland dem som bor här i området.

Vill stärka platsen som destination

På lång sikt hoppas Anna Bergengren att utmärkelsen även ska kunna spilla över på andra verksamheter.

– Statusen är ett steg i rätt riktning, där vi vill stärka Platåbergslandskapet som en destination. Att vi har Unescostämpeln, som visar att landskapet är unikt internationellt, kommer förhoppningsvis dra folk och ge inverkningar på flera led, säger hon.

Satsar på vandringar och närproducerat

Arbetet med att förbereda området har pågått under lång tid, och 2019 skickades underlaget till Unesco in. Men på grund av pandemin blev utvärderingen fördröjd. Beskedet om den nya statusen som global geopark kom veckan innan påsk.

– Nu börjar ett långsiktigt arbete med att uppmärksamma området. Vi arbetar mycket med lärande, vilket är viktigt för att nå status. Inför det kommande året satsar vi på vandring, där vi samarbetar med flera lokala guidebolag. Bokning av dessa ligger ute på sociala medier och på vår hemsida. Vi har också barnläger i sommar och vandringar med möjlighet att få ta del av den närproducerade maten.

Platåbergens Geopark är ett samarbete mellan nio kommuner: Grästorp, Trollhättan, Vänersborg, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...