Annons

Hårt söktryck till fjällanläggningarna

zoom Foto: Kläppen
Foto: Kläppen
NYHETER. Svenska skidanläggningar söker över tusen säsongsarbetare på den digitala jobbmässa som arrangeras idag. ”Vi väntas oss fler sökande än vanligt”, säger Kläppens HR-chef Lena Eriksson.
Annons

Arbetsförmedlingen arrangerar för andra året en digital jobbmässa för svenska fjällföretag och skidanläggningar. Arbetssökande till över tusen tjänster får chans att träffa företagen online.

– Den stora fördelen är att arbetssökande från hela landet kan delta, var de än befinner sig. Tidigare har den intresserade behövt resa till någon av de orter där vi haft en fysisk fjällmässa. Nu räcker det att ha en internetuppkoppling, säger Barbro Hellström, ambassadör för digitala möten.

Jobbchansen Online Fjällmässan består av två delar, webbsändning och snabbintervju.

Kläppen är en av de arbetsgivare som är på plats och söker runt 160 säsongsarbetare.

– Det är vår standarduppsättning, sedan vet vi inte hur många som är återvändande. De har september på sig att höra av sig, säger HR-chef Lena Eriksson.

Hur tycker du det funkar med en digital jobbmässa?

– Det funkar bra, hela fjällvärlden är ju representerad. Sökanden ställer frågor via en chatt och vi svarar. Det man missar är ju det personliga mötet tyvärr, och det är ju vad vi jobbar med.

Anläggningarna stängde förra vintersäsongen tidigare på grund av corona, vad tror ni om kommande säsong?

– Vi vet inte ännu, inget är som vanligt, detta är en lång process. Men vi tror på utomhusaktiviteter som skidåkning, sedan får vi se hur det blir med restauranger och after ski-verksamhet. Men det finns ett sug att få komma ut och röra på sig, det har vi sett under sommaren med stort intresse för cykling och fjällvandring. Det har varit mycket besökare generellt i fjällen.

Vad har du för förväntningar på mässan?

– Jag hoppas verkligen att vi får ett stort underlag, att vi når ut till så många som möjligt med vad vi kan erbjuda och vad vi står för, och göra bra rekryteringar förstås.

Är det ett större underlag av sökande i år?

– Ja absolut, förra året såg vi en något vikande trend uppåt på antalet sökande, men i år är det verkligen stor skillnad när så många sommarjobb har försvunnit, det är ju en fördel för oss som behöver personal.

Deltagande arbetsgivare på Fjällmässan är Arjeplog hotell Silverhatten, Branäs Fritidscenter, Kläppen, Lofsdalens Fjällanläggningar, Skistar och Stöten i Sälen. Tillsammans har de omkring tusen lediga platser som ska tillsättas inför vintersäsongen. Exempel på lediga jobb är skidlärare, liftvärd, pistmaskinsförare, butikssäljare, telefonist, barnaktivitetsledare, serveringspersonal, bartender och diskare.