Annons

Helsingborg kan bli Europas huvudstad för smart turism

zoom Helena Wennerström Foto: Dennis Camitz
Helena Wennerström Foto: Dennis Camitz
NYHETER. ”Det är en otrolig möjlighet för oss”, säger Helena Wennerström på Helsingborgs stad om att de är i final till utmärkelsen European Capital of Smart Tourism.
Annons

Helsingborgs stad är en av sex städer som är i final till utmärkelsen European Capital of Smart Tourism. Tävlingen som startades av EU-kommissionen belönar städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism.

– Det är en otrolig möjlighet för oss, att sätta oss ännu mer på den internationella kartan vad gäller vårt innovationsarbete mot en hållbar destination, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Inkluderande lösningar inom turism

Helsingborgs stad är sedan tidigare bland annat en av 100 europeiska städer som ingår i EU:s satsning Climate-Neutral and Smart Cities, och 2022 arrangerades mässan H22 i Helsingborg som en del i stadens innovationsarbete. Den som utses till huvudstad ska vara framstående inom fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

– Vi tycker att vi har alla de här delarna. Inte helt och fullt ut, men vi vill bli smartare i de här frågorna. European Capital of Smart Tourism handlar också om att ha ambitionen om mer innovativa och inkluderande lösningar inom turism, säger Helena Wennerström.

Offentliggörs i november

I nästa steg kommer Helsingborgs stad och de övriga finalisterna att bjudas in till Bryssel för att presentera sina förslag för en europeisk jury. Vilken stad som blir Europas huvudstad för smart turism 2024 offentliggörs senast den 28 november 2023.

– Det är otroligt viktigt att vi tillsammans med näringslivet belyser vilken samhällsnytta som besöksnäringen står för. Besöksnäringen är en viktig del i stadens arbete kring bland annat att vara ekonomiskt och socialt hållbart samt tillgängligt för alla, säger Helena Wennerström.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...