Annons

Hon är Europas bästa konferenskock

zoom Ruth Weldegiorgis, kock på Sigtunahöjdens restaurang Skog. Foto: Pressbild
Ruth Weldegiorgis, kock på Sigtunahöjdens restaurang Skog. Foto: Pressbild
NYHETER. ”Ledningens fundamentala värderingar hjälper oss enskilda medarbetare att lyckas”, säger Sigtunahöjdens Ruth Weldegiorgis som kvalificerat sig till Copper Skillets världsfinal i USA nästa år.
Annons

I oktober gick EM-finalen i Copper Skillet, världens ledande kocktävling för mötesanläggningar, av stapeln under Knowledge Festival i Rungstedgaard, Danmark.

Besöksliv ställde några frågor till Sveriges representant Ruth Weldegiorgis från Sigtunahöjdens restaurang Skog, som gick segrande ur tävlingen där respektive kock som vunnit finalen på nationell nivå tävlade om titeln Europas bästa konferenskock.

Grattis till EM-vinsten! Hur kändes det när du fick veta att du vunnit?

– Det känns fantastiskt! Samtidigt lite overkligt, på sätt och vis. När jag vann den svenska tävlingen blev det en stor överraskning redan då, men att få åka och tävla utomlands är på en helt annan nivå, säger Ruth Weldegiorgis.

Vad skiljer Copper Skillet från andra matlagningstävlingar, finns det något som inringar det speciella med att vara kock på en konferensanläggning?

– Tävlingsuppgiften går ut på att skapa en modern restaurangrätt som lämpar sig i bankettsammanhang såväl som huvudrätt på en konferensanläggning. Självklart finns det vissa förväntningar inom konferensbranschen, men samtidigt har man större spelutrymme att överraska och vara kreativ på många sätt. För det är inte många konferensgäster som förväntar sig en måltidsupplevelse i världsklass – det blir en fördel för oss.

Vilket moment var mest utmanande och vad var enklast under själva tävlingen?

– Man får kort tid på sig för förberedning! Dessutom har man begränsad tillgång till ett skafferi med förutbestämda råvaror. Det svåraste är att inte låta nervositeten ta över och hålla lugnet för att kunna prestera bättre.

Restaurang Skog vann VM-guld i tävlingen både 2019 och 2022. Vad är det som placerar er på Skog i världsklass?

– Spontant så tycker jag att arbetskulturen är väldig speciell. Sigtunahöjden och Restaurang Skog sticker ut bland andra anläggningar med en trygg och inkluderande arbetsmiljö som är högt i tak. Jag tycker nyckeln till succén beror på dessa fundamentala värderingar som drivs av ledningen och som hjälper oss enskilda medarbetare att lyckas.

Hur laddar du nu inför VM i New Jersey, USA nästa år?

– Jag gör inget speciell utöver det vanliga, det har blivit en sådan hektisk period på sistone att jag inte riktig haft tid att smälta in allt det här! Så just nu ser jag fram emot att äntligen fira storvinsten och spendera tid med mina nära och kära, säger Ruth Weldegiorgis.

Läs även vinnarintervjun med Ruth Weldegiorgis och Hannes Sinkkonen efter den svenska Cooper Skillet-finalen i juni.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...