Annons

Hon prisas som nästa stora kockstjärna

zoom
"Det kommer fler och fler kvinnor med i tävlingssammanhang. Det är långsamt på väg att förändras", säger Årets Rising Star, Emma Shields.
NYHETER. Till vardags är hon köksmästare på restaurang Flickan i Gamla Stan. Men nu sällar sig Emma Shields till en skara av stora kocknamn. Daniel Berlin, Titti Qvarnström och Frida Ronge har alla vunnit titeln Rising Star.
–Det är verkligen fint sällskap, säger kocken.
Annons

Första jobbet efter skolan var på Michelinkrogen PM & Vänner i Växjö. Sedan dess har den mycket tävlingsinriktade Emma Shields, 27, lagat en karriär fylld av bra krognamn. Något som gör att White Guide spår henne som nästa stora kockhopp – och därmed ger kocken utmärkelsen ”Rising Star”.

– Allt med det här känns jättekul såklart. Det är svårt att säga vad det här kommer att betyda för mig i framtiden men det är roligt när någon annan ser det man gör och tycker det är bra.

Tävlingsinriktad

Ända sedan hon gick på hotell- och restauranggymnasiet på Dackeskolan i Mjölby har hon gillat att tävla i matlagning. Nu senast för snart tre år sedan tog Emma Shields till final.

– Jag var ganska mör efter Årets Kock men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte vill tävla igen. Jag lärde mig så mycket under den resan. Det är hatkärlek att tävla, jag undrar varför jag utsätter mig för det när jag är i det, när prestationsångesten når sin topp. Men efteråt är det värt det.

”Fler kvinnor tävlar”

Det året som Emma Shields tävlade hade hon sällskap av Saori Ichiara i final. Två kvinnor bland åtta finalister. Fortfarande en ovanlig syn i många professionella matlagningstävlingar.

– Det kommer fler och fler kvinnor med i tävlingssammanhang. Det är långsamt på väg att förändras. Men det är väl egentligen inte någon skillnad gentemot vårt samhälle, män är kraftigt överrepresenterade på chefspositioner och som styrelsetoppar.

Hur skulle du beskriva din matlagning? Känns den igen på Flickans meny?

– Jag älskar grönsaker. Men inte så att jag bara lagar vegetariskt. Jag gillar att utgå från en råvara. Hos oss ska det inte finnas någon röd tråd utan det ska vara spretigt och fullt av överraskningar. Jag är också ganska präglad av den nordiska matlagningen eftersom jag jobbat på sådana ställen. Det var lite svårt här i början. Jag är ju kvar sedan Omakase Köttslöjd som var en helt annan typ av restaurang och som sedan gjordes om till Flickan. Men nu tycker jag det är väldigt roligt att få krydda maten lite mer, på ett jag inte gjort tidigare, säger Emma Shields.

 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...