Annons

Hon tar plats i EU-expertgrupp

zoom Carla Aguirre Mouritzen Foto: Pressbild
Carla Aguirre Mouritzen Foto: Pressbild
NYHETER. ”Det inte är så svårt att bidra till att göra de omställningar som krävs om vi hjälps åt”, säger Carla Aguirre Mouritzen, Visit Skånes vice vd, ny rådgivare i EU:s expertgrupp om turism.
Annons

Visit Skåne tar plats i Europeiska unionens expertgrupp kring turism, Tillsammans för EU-turism – T4T, som är en del i ett större omställningsarbete inom EU där turism- och besöksnäringen kommer att vara prioriterad. Vice vd Carla Aguirre Mouritzen blir rådgivare i frågor kring främst grön omställning.

Efter pandemin höll EU-kommissionens avdelning DG Grow (Generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag) workshops med intressenter inom turismen för att utveckla idéer för att underlätta den gröna och den digitala övergången samt att stärka EU-turismens motståndskraft.

Över 30 workshops hölls och i februari 2022 presenterades omställningsplanen Transition Pathway for Tourism med 27 identifierade åtgärdsområden där bland annat mer cirkulära och miljövänliga tjänster inom turism, förbättrad tillgänglighet och fler innovativa digitala tjänster efterlystes.

Viktigt att hjälpas åt

– Det är frågor som vi tycker är väldigt viktiga och vi som medlemsländer måste hjälpas åt i detta, säger Carla Aguirre Mouritzen.

Visit Skåne deltog i flera av dessa workshops och när dessa var klara så fick de organisationer och medlemsländer som ville avge pledges – det vill säga löften om vilka åtgärder man tänker vidta. Det gjorde Visit Skåne och när DG Grow sedan beslutade att skapa en informell expertgrupp så var det självklart för Visit Skåne att skicka in en ansökan om att vara med i denna.

Nyttiga insikter

– I våras kom beskedet att vi blivit antagna och att jag var godkänd som ledamot, säger Carla Aguirre Mouritzen som har ett stort intresse i frågorna och som bland annat har arbetat inom Visit Sweden där hon tagit fram hållbarhetsstrategier och den första hållbarhetsrapporten som gjordes inom GRI, Global Reporting Initiative.

– Det är ett väldigt spännande och viktigt uppdrag och vi ser fram emot att kunna ta med oss nyttiga insikter om vad andra gör och vad vi kan göra bättre i Sverige samtidigt som vi kommer att dela med oss om våra kunskaper och insikter i ämnet, hur vi ser på detta i Skåne och i Sverige i stort, fortsätter hon.

Fokus på grön omställning

Expertgruppen består av tre arbetsgrupper med sammanlagt ett femtiotal medlemmar, en stor grupp där alla deltar 1–2 gånger om året och tre undergrupper fokuserade på grön omställning, digitalisering och kompetensförsörjning och hållbarhet. Visit Skåne, med Carla Aguirre Mouritzen i spetsen, är med i gruppen som handlar om grön omställning. Ett första uppstartsmöte har hållits och det andra mötet går av stapeln i slutet av september.

– Jag tror att vi tillsammans, på ett tydligt sätt, kan visa att det inte är så svårt att bidra till att göra de omställningar som krävs om vi hjälps åt och tar det stegvis under de här tre åren då vi ska arbeta tillsammans, säger Carla Aguirre Mouritzen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...