Annons

Järvsös turism blomstrar – hotellägare vill bygga ut för 24 miljoner

zoom Nära Sydbacken i Järvsö ska de nya hotellägenheterna byggas. Lägenheterna har ännu inte hunnit ritas in, men de ska byggas snett ner till höger från det höga Bergshotellet, på den gröna ytan där det syns en U-formad stig.
Nära Sydbacken i Järvsö ska de nya hotellägenheterna byggas. Lägenheterna har ännu inte hunnit ritas in, men de ska byggas snett ner till höger från det höga Bergshotellet, på den gröna ytan där det syns en U-formad stig.
NYHETER. Nya Bergshotellet i Järvsö slog besöksrekord i somras. Antalet gästnätter i bygden ökade med 60 procent. Nu planeras ytterligare boendesatsningar där hotellägarna vill investera 24 miljoner kronor. 
Annons

Ägarna bakom Bergshotellet och Järvsö stugby, Anders Bucht, Olle Larsson, Peter Augustsson, Dick Helander och Lars Öhman har sökt bygglov för 24 nya lägenheter.

– Vi har lämnat in en ansökan och om vi får finansieringen klar och byggnadslov så hoppas vi kunna börja med markarbeten i slutet av oktober. Då bör lägenheterna vara klara efter sommaren 2017, säger Anders Bucht, vd för Bergshotellet.

Vill möta ökad efterfrågan

Kostnaden för de nya lägenheterna är beräknad till cirka 24 miljoner kronor. Planen är att i första etappen bygga fyra tvåvåningshus med fyra lägenheter i varje. Året efter ska ytterligare åtta lägenheter byggas. Varje lägenhet kommer att vara på cirka 60 kvadratmeter och ha sex bäddar.

Enligt Anders Bucht behöver turistboendet i Järvsö utvecklas för att möta en ökad efterfrågan under både sommar och vinter.

– Järvsö har haft en rejäl volymökning när det gäller antalet besökare, det är fullt i hela destinationen under långa perioder. I samband med att Bergshotellet öppnade så ökade antalet gästnätter med 50 procent i Järvsö, och nu under sommaren så handlar det om en ökning på 60 procent. Hotellet har blivit en dragkraft för hela regionen.

Järvsös turism kommer att växa

Kostnaden för att bygga Bergshotellet landade på 68 miljoner kronor. Det som gör att Anders Bucht och hans partners vågar satsa på ytterligare en stor investering är hotellets svarta siffror.

– Vi är jättenöjda med Bergshotellets siffor. Redan första året ligger vi på år tre enligt budget, därför känner vi oss trygga med att investera vidare. Vi ser att besökarna på hotellet är i Järvsö för första gången. De vill komma tillbaka och då vill de uppleva en annan typ av boende. Och det här förtätade lägenhetsboendet finns inte i dag på orten, säger Anders Bucht.

Han är övertygad om att Järvsö kommer att fortsätta växa som året runt-turistort.

– Till skillnad mot exempelvis Idre och Vemdalen så finns här ett fungerande samhälle som lever året runt, det är en fantastisk fördel. Vi har också aktiviteterna, på vintern finns skidåkning och på sommaren cykling och ett zoo. Dessutom ligger Järvsö nära Stockholm, så vi har ett stort upptagningsområde.