Annons

Kolmården – en av världens mest hållbara djurparker

zoom Kolmården är finalist till utmärkelsen ”Environmental Sustainability Award”. Foto: Pressbilder
Kolmården är finalist till utmärkelsen ”Environmental Sustainability Award”. Foto: Pressbilder
NYHETER. Kolmården har chansen att utses till världens mest hållbara djurpark – i konkurrens med över 400 djurparker världen över. De är en av tre finalister till utmärkelsen ”Environmental Sustainability Award”.
Annons

Den 12 oktober utses världens mest hållbara djurpark av organisationen WAZA (World Association of Zoos and Aquariums). Priset är den högsta utmärkelsen för miljömässig hållbarhet bland djurparker världen över.

– Vi är väldigt stolta över att vi är en av tre finalister till detta viktiga pris. Det är en ära och ett bra betyg, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Parken drivs av solceller

Kolmården har ett långtgående och brett hållbarhetsarbete, menar Christine Karmfalk. Sedan maj i år drivs verksamheten bland annat under sommarsäsongen av el som produceras från en solcellspark utanför Nyköping.

– Vår styrka är att vi jobbar kring hållbarhet inom alla parkens verksamheter. Vi har idag alltifrån elektriska fordon och trädgårdsmaskiner till omfattande källsortering och ambitiösa mål att minska mängden nötkött som vi serverar. Vi serverar idag exempelvis vegetariska förrätter som standard för våra konferensgäster på Vildmarkshotellet, säger hon.

Deltar i bevarandeprogram inom EAZA

Kolmården deltar även aktivt i 33 bevarandeprogram för utrotningshotade arter inom den Europeiska djurparksföreningen EAZA, genom vilka de bidrar till den biologiska mångfalden genom bevarande, forskning och utbildning.

– Vi hanterar varje dag resultatet av människans påverkan på planeten eftersom vi har många hotade arter hos oss. Det ger oss drivkraft att göra ännu mer, säger hon och tillägger:

– Vi byggdes 1965 så vi har stora utmaningar kvar i vårt hållbarhetsarbete. Vi har exempelvis flera byggnader som inte är energieffektiva. Men vi vill vara drivande och gå i bräschen. När vi började med vegetarisk färs till tacos för tre år sedan fick vi exempelvis kritik av våra gäster – idag får vi beröm av dem, säger Christine Karmfalk.

LÄS MER om solcellsparken som driver Kolmården 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...