Annons

Krogarna ser risk för stort varsel

zoom Foto: Fiskekrogen
Foto: Fiskekrogen
NYHETER. Med ett alkoholförbud efter klockan 22 blir det nödvändigt med fler stödpaket för att undvika varsel, säger krögaren Theodor Ahlström, som driver Fiskekrogen i Göteborg.
Annons

– Förbudet att servera alkohol efter klockan 22 kom som en stor chock för alla, ingen hade fått någon förvarning, säger Theodor Ahlström som driver Fiskekrogen i Göteborg tillsammans med sin pappa Lars Ahlström, och fortsätter:

– Men det värsta var när man för två veckor sedan de gick ut med lokala restriktionerna. Det resulterade i att alla förlorade sitt bokningsläge för hela november och december.

Ett normalt år serverar Fiskekrogen julbord till runt 11 000 gäster, under de kommande veckorna rör sig bokningarna om ”ett par hundra”.

– November och december är de viktigaste månaderna på året för oss där vi bygger upp hela vår kassa för resten av året. Nu finns det inget att spara för det finns inga bokningar.

Theodor Ahlström beskriver det som att de bokade gästerna fick kalla fötter när de lokala restriktionerna infördes i region efter region. Trots att de inte berörde restaurangerna specifikt, uppmanade de till bland annat mer hemarbete, vilket fick folk att stanna hemma även från krogen, förklarar han.

– Det är fullt förståeligt att folk blir nervösa, men det påverkar branschen något kopiöst. Sedan dess har vi bara tappat och tappat.

Alkoholförbudet hindrar Fiskekrogen att ha två sittningar per kväll, något som blir extra märkbart i kassan när majoriteten av sällskapen numera är endast två personer.

– Vi behöver göra allt för att få in de få gäster som finns, och när det bara är tvåor som går ut och äter är det ännu viktigare att vi får omsittningar för att kunna nå break even.

Så hur tänker ni framåt?

– Det har varit tungt länge och nu jobbar vi i uppförsbacke igen. Stödpaketen räcker inte, vi behöver stöd som kompenserar för vårt intäktsbortfall, nu riskerar likviditeten att ta slut i bolagen och omställningsstödet täcker bara de fasta kostnaderna. Blir det inget mer stöd ser alla i branschen här i Göteborg att det är risk för ännu ett stort varsel, säger Theodor Ahlström.

Blir det några julbord?

– Absolut, vi måste fortsätta att se framåt och tänka positivt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...