Annons

Skidanläggningarna hoppas på ännu en rekordvinter

zoom För Vemdalen drog säsongen i gång redan i lördags<br />
 när Vemdalsskalet premiäröppnade skidåkningen. Foto: Pressbild Skistar
För Vemdalen drog säsongen i gång redan i lördags
när Vemdalsskalet premiäröppnade skidåkningen.
Foto: Pressbild Skistar
NYHETER. Efter två rekordsäsonger i rad laddar skidanläggningarna med mera snö nya satsningar inför vad de hoppas på ska bli ännu en snöstark vintersäsong.
Annons

Igår måndag meddelade Skistar att de öppnar på fyra av fem skidorter nu till helgen, Åre, Trysil, Vemdalen, Hemsedal och Sälen. Ihållande kyla har gett goda förutsättningar att producera snö och bra skidförhållanden, så nu har vintern kommit till fjällen på riktigt. Besöksliv ringde upp fyra anläggningar för att ta tempen inför vintersäsongen. Blir det en tredje rekordvinter på raken?

Järvsöbackens vd Peter Augustsson är en av dem som kan se fram emot en intensiv period framöver. Anläggningen öppnat för skidåkning den 30 november.

– Om man ser till hela vintersäsongen ligger vi 16 procent upp från i fjol, så det är fantastiskt kul. Under nyårsveckan och vecka nio är det i princip fullbokat och julen ser också bra ut, säger Peter Augustsson.

Ökningen beror bland annat på investeringar i en ny 6-stolslift som hade premiär 2018.

– Den nya liften gav oss en rejäl besöksökning. Våra gästundersökningar visade också att besökarna var nöjdare överlag efter att vi gjort den satsningen. Sedan vill vi tro att vårt läge nära Mälardalen lockar många besökare.

Vad har ni för nyheter inför säsongen?

– Vårt cykelparkshotell kommer ha öppet även i vinter för skidåkarna. Där finns även en ny restaurang som gör sin första vintersäsong. Vi har också förbättrat snösystemet och investerat i en ny pistmaskin för att säkra underlaget.

Flera anläggningar har gjort stora investeringar för att förbättra snösystemet för att kunna tillgodose det höga bokningstrycket. Romme Alpin är en av dem.

– Vi har avsevärt mycket fler bokningar på vårt hotell över jul, nyår och trettonhelgen än i fjol så det är glädjande. Nyår och trettonhelgen är det helt fullt, och över julveckan ligger vi på 80 procents beläggning, säger Bosse Funcke, vd för Romme Alpin.

Ni investerade 50 miljoner i en expresslift och två nya svarta backar i fjol, vad har det fått för effekter?

 – Vi har ökat stort bland de skidåkare från Stockholm och Mälardalen som har större krav på avancerad skidåkning. De är vana slalomåkare som lockas av bekvämligheten med expresslift och att vi finns en två- och en halvtimmes bilresa bort.

För Vemdalen drog säsongen i gång redan i lördags när Vemdalsskalet premiäröppnade skidåkningen.

– Vi har fått en flygande start med drygt två decimeter nysnö, tio grader kallt vilket gjort att vi kunnat göra rekordmycket snö med våra snökanoner, säger Anders Lundqvist, destinationschef Skistar Vemdalen.

Hur ser bokningsläget ut?

– Intresset för att fira jul här växer även i år. Det tror jag beror på att fler ser fördelarna med att slippa allt som behöver fixas och istället få en aktiv jul tillsammans med familjen i härlig fjällmiljö.

Har ni märkt av ”hemester”-trenden?

– Förra året ökade tåggästerna med 35 procent och i år ser de ut att bli ännu fler. Det blir allt viktigare för våra besökare med hållbarhet, och då känns det härligt att vi kan erbjuda miljövänliga tågresor till Vemdalen som alternativ. Dessutom får man ju extra tid att umgås under resan som bonus.

Thomas Ringbrant, vd för Hemavan Tärnaby, ser även han ett ökat intresse för att semestra i svenska fjällen.

Hur ser bokningsläget ut för er?

– Vårt mål är att attrahera lägenhetsägare att förmedla sina bäddar via vår gemensamma onlinebokningssida och öka med 20 procent varje år. Det ser vi ut att lyckas med. Vår satsning på Gondolen har väckt en investeringsvilja, folk vågar köpa mark och bygga nytt. Det finns en stark framtidstro, säger Thomas Ringbrant.

Vad har ni för nyheter den här säsongen?

 – Vi ska börja sköta driften av en ny lift som binder ihop området Fjällforsen där det finns cirka 300 lägenheter med skidområdet. Vi satsar också på en gastronomisk upplevelsehelg där besökarna får chansen att prova på allt från lokalproducerade matprodukter till middagssittningar med gästspel av Michelin-prisade restauranger.