Annons

Lyft väntas för storstadshotell

zoom Pandox vd Liia Nõu, konstaterar att det nu finns förutsättningar för en fortsatt återhämtning i affärsresandet. Foto: Press/Colourbox
Pandox vd Liia Nõu, konstaterar att det nu finns förutsättningar för en fortsatt återhämtning i affärsresandet. Foto: Press/Colourbox
NYHETER. Hotellfastighetsbolaget Pandox lämnar krisen bakom sig, visar bolagets rapport för tredje kvartalet. Efter ett starkt kvartal för hotell i mindre städer väntas nu ett lyft även i storstäderna.”I takt med att allt fler företag nu på allvar återöppnar sina kontor och gradvis minskar interna reserestriktioner finns förutsättningar för en fortsatt återhämtning i affärsresandet”, konstaterar bolagets vd Liia Nõu.
Annons

Pandox, ett av Europas största hotellfastighetsbolag, såg en ”stark återhämtning” under perioden juli till september i år.

”Hotellefterfrågan ökade på samtliga Pandox marknader i det tredje kvartalet med stöd av ett starkt inhemskt fritidsresande och ett ökat affärsresande. De underliggande drivkrafterna bakom efterfrågeökningen var en hög ekonomisk aktivitetsnivå, avvecklade myndighetsrestriktioner och en ökad vaccinationsgrad.” skriver Liia Nõu i kvartalsrapporten.

På hotellen i Norden – där merparten av rummen finns i Sverige – låg beläggningsgraden på 60 procent, vilket är en klar förbättring jämfört med andra kvartalet då två av tre rum stod tomma.

Bäst beläggning har hotellen i regionstäderna haft och beläggningen där närmade sig nivån som rådde 2019, före pandemin, mot slutet av kvartalet. Sundsvall är en av de städer i Europas som haft den starkaste utvecklingen, enligt Pandox. Samtidigt sackar storstäderna efter något med en lägre beläggningsgrad. Det beror på att storstäderna är mer beroende av internationella gäster och affärsresenärer, konstaterar bolaget.

Men nu syns tecken på ett annalkande lyft i storstäderna.

”Under oktober har fritidsefterfrågan i hotellmarknaden som helhet, framför allt på helger, legat kvar på goda nivåer samtidigt som affärsefterfrågan på veckodagar ökat ytterligare. En viktig förklaring är den påbörjade återöppningen av arbetsplatser och kontor samt att publik- och deltagarbegränsningar för idrottsevenemang, möten och events mildrats eller helt tagits bort, vilket är särskilt positivt för större städer.”, skriver Liia Nõu.

Hon räknar med ett fortsatt uppsving för affärsresandet och en möjlig renässans för fysiska möten.

”I takt med att allt fler företag nu på allvar återöppnar sina kontor och gradvis minskar interna reserestriktioner finns förutsättningar för en fortsatt återhämtning i affärsresandet. Det förfaller också som att den konservativa syn många företag hade på sitt framtida resande när pandemin rasade som värst, nu börjar bli mer nyanserad med ett ökat behov av fysiska möten igen.”

Även rumspriserna har stigit och ligger på populära destinationer över 2019 års nivåer, enligt Pandox.

I rapporten konstateras att Sverige ligger något senare i återhämtningen jämfört med de länder som var snabbast med att lätta på restriktionerna, framför allt Storbritannien.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...