Annons

”Måste tacka nej till förfrågningar varje dag”

zoom Enligt Johan Bergner, som driver Ljugarns Semesterby & Camping på Gotland är bokningstrycket högre än någonsin.  FOTO: Privat
Enligt Johan Bergner, som driver Ljugarns Semesterby & Camping på Gotland är bokningstrycket högre än någonsin. FOTO: Privat
NYHETER. Enligt färjebolaget Destination Gotland är bokningsläget högre sommaren 2021 än 2019. En hotellägare vittnar om "All time high" – samtidigt som Ljugarns Semesterby & Camping tvingas tacka ner till ett tiotal förfrågningar varje dag. – Jag har varit i branschen i cirka 30 år, men aldrig varit med om ett sånt här tryck, säger Johan Bergner, som driver Campingen.
Annons

På campingen erbjuds stugor, glampingtält och ställplatser för husvagnar och husbilar. Alla femtio stugor och tio glampingtält är fullbokade från midsommar till mitten av augusti.

– Vi måste tacka nej till ett tiotal förfrågningar varje dag. Det har också varit en explosion av förfrågningar om säsongsplatser för husbilar och husvagnar. Det är antagligen många som vill stanna på ett ställe och inte röra sig så mycket i samhället.

Vanliga år har campingen ett stort antal tyskar, norrmän och holländare bland gästerna, men i år är det nästan uteslutande svenska bokningar. De utländska turisternas frånvaro märks desto mer under för- och eftersäsongen.

– De brukar vanligtvis komma redan i maj, säger Johan Bergner. Vi har inte heller några företagsgrupper, större evenemang eller bröllop som annars brukar generera många övernattningar så här års. Normalt brukar vi jättemånga bröllop under kristi himmelsfärdshelgen, men i år hade vi inte ett enda.

Johan Bergner är även delägare till golf-, hotell- och restauranganläggningen Gumbalde Resort på sydöstra Gotland, och även där är bokningsintresset stort.

– Vi har all time high på hotellsidan. Där har vi fått en ökad efterfrågan mycket tack vare att golfen har fått ett uppsving under pandemin. Han har också pratat med flera kollegor som driver andra boenden på Gotland och konstaterar att det ser väldigt bra ut hos alla som han har pratat med.

Även färjebolaget Destination Gotland förbereder sig på ett stort resetryck till ön i sommar. Under högsommarveckorna ligger bokningsläget just nu knappt 4 procent över motsvarande period 2019.

– Det visar att det är många som planerar för en sommar i Sverige och vi vet sedan tidigare att Gotland är en populär hemesterdestination, säger sälj- och marknadschefen Adam Jacobsson. – Som det ser ut just nu kommer sommaren precis som tidigare att trafikeras med begränsad kapacitet och med inarbetarede rutiner för att begränsa risken för smittspridning ombord. Det innebär bland annat att det är begränsat antal bokningsbara platser och att resenärerna måste intyga att de inte har covid-19-symptom vid incheckningen. Vi har också trygghetsvärdar som ska göra att det inte blir trängsel ombord. Förra sommaren genomförde vi en undersökning med våra resenärer som visade att åtta av tio upplevde resan som trygg eller mycket trygg.