Annons

McDonalds bland landets bästa arbetsplatser

zoom För fjortonde året i rad rankar Great Place to Work Sveriges bästa arbetsplatser.
För fjortonde året i rad rankar Great Place to Work Sveriges bästa arbetsplatser.
NYHETER. Great Place to Work har korat Sveriges bästa arbetsplatser. Högst bland besöksnäringens företag hamnar McDonalds.
Annons

För fjortonde året i rad rankar Great Place to Work Sveriges bästa arbetsplatser. Rankingen bygger på en undersökning som besvarats av cirka 
43 000 medarbetare.

De mest uppskattade arbetsplatserna kännetecknas av ”självledarskap”. Det innebär att de anställda i hög utsträckning kan leda sig själva. För att de ska kunna göra det krävs att organisationen är öppen, har tydliga mål, de anställda har väldefinierade roller och att det finns en tydlig och rak uppföljning av arbetet.

Skapar stort engagemang

– Självledarskap ger frihet till individen samtidigt som det bidrar till att skapa effektiva organisationer där alla vet vad de ska göra och själva ansvarar för hur de utför arbetet. Dessutom skapar det ett stort engagemang hos medarbetarna, säger Maria Grudén, vd Great Place to Work.

Lotta Björk är HR-chef på McDonald’s Sverige. Hon menar att självledarskap finns hos dem.

– Jag skulle säga att vi är en organisation som har tydliga mål och väldefinierade roller. Vi lämnar hela vår affär till de som jobbar hos oss. Allt från att sköta restaurangen, ekonomin till utbildning och rekrytering. Vi tror på kraften hos våra medarbetare, och med 40 års erfarenhet är vi övertygade om att alla växer av att få ta ansvar. Och det utvecklar både individen och företaget.  

Som gäst ser man ju en oftast stressad situation på McDonalds. Hur kan McDonalds få så bra placering i Great place to work?

– Vi har som flest besökare runt lunch- och middagstid och då har vi mycket att göra, men det är inte högt tempo hela tiden, säger Lotta Björk. Övrig tid jobbar vi mycket med utbildning och handledning av våra medarbetare inom alla möjliga områden. Vi förbereder oss noggrant inför de ruscher vi har och alla har en tydlig roll och vet vad de ska göra. Vi vet också utifrån de medarbetarundersökningar som vi gör, att många av våra medarbetare tycker att det är som allra roligast när det är mycket gäster att ta hand om.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...