Annons

Miljonsatsning på ny lift ger kortare restid till toppen

zoom Fram tills 2019 ska Hamrafjället Lift AB investera närmare 200 miljoner kronor i skidanläggningen i Tänndalen.
Fram tills 2019 ska Hamrafjället Lift AB investera närmare 200 miljoner kronor i skidanläggningen i Tänndalen.
NYHETER. Skidorten Tänndalen får stöd om nästan 9 miljoner kronor för att bygga en snabb lift med eluppvärmda säten. En investering som beräknas att öka omsättningen med 15 procent. Under de kommande tre åren ska skidanläggningen satsa närmare 200 miljoner kronor.
Annons

Region Jämtland Härjedalen ger 15 miljoner kronor i regionalt investeringsstöd till en ny skidlift i Tänndalen och till tolv turistlägenheter och butikslokaler på Vemdalsskalet. Grönklittsgruppens Hamrafjället Lift AB, som äger skidanläggningen, får 8,75 miljoner kronor för att utveckla Hamrabacken.

– Investeringen betyder oerhört mycket. Anläggningen har funnits med länge och vi känner att den halkat efter i utvecklingen de senaste åren. Vi har mest släpliftar och gästerna efterfrågar komfort. Det satsar vi på nu med en ny sexstolslift, säger Peter Jonasson, anläggningschef på Hamrafjället Lift AB.

Kortare restid till toppen

När liften tas i bruk 23 december i år kommer den att kunna transportera upp till 2600 skidåkare i timmen. Den kommer att vara utrustad med eluppvärmda säten, och från och med nästa år, även vindskydd. Restiden upp till toppen kommer att kortas rejält, från dagens nio minuter till tre minuter.

Peter Jonasson berättar att den nya liften kommer att ligga i anslutning till det backnära boendet och bli ett nav i anläggningens liftsystem – och det lockar nya besökare.

– Vi räknar helt klart med fler gäster. Och en blygsam kalkyl är upp till 15 procent i ren omsättningsökning.

Inför vintersäsongen kommer Hamrafjället Lift AB att investera närmare 65 miljoner kronor i utbyggda snösystem och liftar. De utvecklar också ett nytt område för brädåkare. Satsningen är en första etapp i en utvecklingsplan som sträcker sig fram till 2019.

– Vi känner av klimatförändringen och måste satsa på fler liftar för att utnyttja både hög och låg zon för skidåkning. Det kräver också investeringar i snösystem. Under tre år handlar det om närmare 200 miljoner kronor. Vi märker också att våra investeringar gör att entreprenörer vågar satsa i bygden, jag är övertygad om att det kommer att röra sig om 500 miljoner kronor som investeras under de här åren.

Investeringen ger tillväxt

Åsa Abrahamsson är handläggare på avdelning näringsliv inom Region Jämtland Härjedalen. Hon ser hur investeringsstödet till skidanläggningen ger positiva följdeffekter.

– Det är tydligt hur den här investeringen och deras kommande satsningar bidrar till tillväxten för alla verksamma företag i området: fastighetsbolag, byggföretag och eventföretag – det här skapar sysselsättning. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...