Annons

”Näringens största utmaning är hållbarhet”

zoom Jubilaren och en av besöksnäringens tyngsta profiler, Hans Gerremo. Foto: Pressbild
Jubilaren och en av besöksnäringens tyngsta profiler, Hans Gerremo. Foto: Pressbild
INTERVJU. Besöksliv gratulerar Hans Gerremo på 70-årsdagen. Jubilaren är en av den svenska skid- och besöksnäringens största profiler och han ser tillbaka på en fullmatad karriär: ”Mitt starkaste minne är när vi fick hålla i avslutningstävlingen för Ingemar Stenmark.”
Annons

Hans Gerremo firar sin 70-årsdag med en stillsam födelsedagsfika och blickar tillbaka på en händelserik karriär inom svensk skid- och besöksnäring.

Grattis på 70-årsdagen Hans, hur känns det?

– Det känns jättebra att kunna se tillbaka på många fina år och jag har några till framför mig.

Du har betytt mycket för den svenska skid- och besöksnäringen genom att utveckla skidanläggningar samt startat och varit vd för SLAO – vad ser du som din viktigaste insats?

– Att jag har samlat branschen genom att bjuda in stora som små medlemmar till olika sammankomster. Och jag har fokuserat på utbildning, jag känner mig stolt över att vi årligen utbildar nära 2000 personer.

Under dina tio år som vd för SLAO – vilka var de största frågorna?

– År 2007 var det momsen, och en annan stor fråga under åren har varit snötillgången, som är nödvändig för hela vår existens. Här spelar den tekniska utvecklingen stor roll.

Fjällindustrin och skidnäringen växer starkt, hur ser du på SLAO:s roll i dag, fem år efter att du har slutat?

– Det är viktigt att de fortsätter föra fram medlemmarnas önskemål till myndigheter. Sedan är de en garant för gästernas upplevelse, genom att erbjuda utbildning och besiktiga anläggningar.

2013 fick du ta emot Adelsohns & Hulths pris av Visita för dina insatser för besöksnäringens utveckling och anseende. Vad betydde det för dig?

– Det kändes väldigt hedrande. Jag blev helt paff när de under galan började prata om någon som körde Iron Man-lopp, men det där låter ju som jag!

Hur aktiv är du i besöksnäringen i dag?

– Jag sitter i styrelsen i Branäsgruppen och jag är styrelseordförande för tre campingar på Öland. Något jag är stolt över är att vara en del av juryn för Visitas Hall of Fame.

Vilken ser du som dess största utmaningar?

– Att man måste jobba med både miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Det är exempelvis viktigt att folk får möjlighet att bo kvar i mindre orter, så att anläggningarna får arbetskraft.

Till sist, vad är ditt starkaste minne från din karriär?

– Mitt starkaste minne är när vi fick hålla i avslutningstävlingen för Ingemar Stenmark 1989. Då var hela världseliten på plats i Tandådalen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...