Annons

”Naturen är den största trenden”

zoom Ellacarin Blind, styrelseledamot i Slow Food Sápmi, och Paul Svensson, Fotografiska, är två av konferensens inspirationstalare. Foto: Magnus Fond
Ellacarin Blind, styrelseledamot i Slow Food Sápmi, och Paul Svensson, Fotografiska, är två av konferensens inspirationstalare. Foto: Magnus Fond
NYHETER. Imorgon är konferensen Tomorrow’s Food Travel tillbaka, med fokus på trendspaning och inspiration inom måltidsturismen. "Naturen är den största trenden, men även hållbarhet och att tänka cirkulärt", säger Frida Berglund, project manager Food Travel på Visit Sweden.
Annons

Konferensen Tomorrow’s Food Travel arrangeras imorgon den 10 november av Visit Swedens måltidsturismprogram, som arbetar för att marknadsföra och utveckla svensk måltidsturism mot den utländska marknaden. Under pandemiåret har en del fokus även lagts på den svenska måltidsturismen.

– Vi gör mycket analyser och trendspaningar som vi vill dela med oss av till marknaden. Vi kommer även ha många aktörer på plats som är duktiga inom sina områden och kan vara en stor inspiration för både små och stora företag, säger Frida Berglund, project manager Food Travel på Visit Sweden.

På vilket sätt hör resande och mat ihop?

– De som reser för att bara äta är en mindre grupp men maten på själva resan är en stor del av upplevelsen, sinnena förstärker minnena och intrycken från resan. Alla måste äta och kan man då på ett bra sätt lyfta det som är specifikt för landet blir intrycken mer bestående.

Vilka mattrender ser ni är i ropet just nu?

– Sverige förknippas ofta med naturnära upplevelser och detta har blivit än tydligare under pandemin, då just detta blivit lite av en trend. Man har varit tvungen att hitta nya sätt att umgås med mat och dryck. Kombinera mat och dryck med innovativa, naturnära upplevelser. Naturen är den största trenden men även hållbarhet och att tänka cirkulärt är viktigt, säger Frida Berglund.

En av dem som kommer att sprida kunskap under dagen är Ellacarin Blind, styrelseledamot i Slow Food Sápmi. Hon ser en tydlig uppgång i intresset för traditionella samiska smaker.

– Intresset för det som är naturligt ekologiskt och närproducerat, som renkött, fisk och bär, har ökat de senaste åren. Kanske vill man till följd av pandemin vara säker på varifrån maten kommer och hur den har framställts, säger Ellacarin Blind.

Bland de övriga inspiratörerna finns Paul Svensson från Fotografiska och Murat Sofrakis från Vingården i Klagshamn, som kommer att hålla föreläsningar om bland annat den svenska vinnäringen, svenska råvaror och hållbarhetsfrågor.

Utöver föredragen kommer det också ske nätverkande och workshops där deltagarna får möjlighet att prata med varandra om vad som belysts under dagen. För att så många som möjligt ska kunna delta har Visit Sweden valt att livesända konferensen. Mellan föreläsningarna kommer Årets kock-podden sända live.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...