Annons

Nu öppnar miljardsatsningen

zoom När utbyggnaden är klar ska det finnas 50 nedfarter och 30 liftar i Idre Himmelsfjäll. Foto: Idre Himmelsfjäll
När utbyggnaden är klar ska det finnas 50 nedfarter och 30 liftar i Idre Himmelsfjäll. Foto: Idre Himmelsfjäll
NYHETER. Lagom till jul öppnar den första nya stora skidanläggningen på 30 år. Då är det upp till bevis. ”Hur många gäster som kommer vet vi inte - vi har inget historiskt att gå på”, säger Idre Himmelfjälls vd Torbjörn Wallin.
Annons

När Idre Himmelfjäll öpp­nar den 17 december kommer det att finnas 18 nedfarter och åtta liftar, inklusive snöläggningssystem.

– Det är ett intensivt byggande. Vanligtvis håller man inte den här takten, säger Idre Himmelfjälls vd Torbjörn Wallin.

Parallellt byggs det fjällstugor, parhus och flerfamiljshus i området. 350 tomter har sålts till privatpersoner och fastighetsbolag före invigningen. Totalt investeras 1,7 miljard under en 18 månaders period under år 2019 och 2020.

Och detta är ändå bara början. När utbyggnaden är helt klar ska här finnas 50 nedfarter och närmar 30 liftar, enligt planerna och ytterligare över 1500 tomter ska säljas.

Siktet är inställt på barnfamiljer så backarna är överlag rätt lätta och slingrar sig fram intill fjällskogen. Idre har gamla anor som skidort och i grannskapet finns anläggningarna Idre Fjäll och Fjätervålen. Naturen och hemvisten för Sveriges sydligaste sameby attraherar besökare.

Boendeupplägget bygger på att de som äger fjällstugor och andra boenden även hyr ut till andra besökare.

– 85 procent av dem som köper en tomt har tecknat ett uthyrningskontrakt med oss. Många som har en stuga i fjällen är inte själva där varje vecka, säger Torbjörn Wallin.

Spänningen stiger inför invigningen. Många gäster väntar till ankomsten med att köpa liftkort och först då går det att avläsa intresset, enligt Wallin. Det kan ta tid att arbeta in en ny skidanläggning.

– Vi räknar själva med att visa röda siffror i driften av verksamheten vid starten. Tomtförsäljningen som är framgångsrik bedöms väga upp detta, säger han.

Idre Himmelfjälls affischnamn är före detta alpina OS-stjärnan Frida Hansdotter, som är delaktig i utvecklingen av den alpina verksamheten på Idre Himmelfjäll. Bland annat är hon med och utvecklar en alpin skidskola, ski clinics, ungdomsläger, tävlingar, events, konferens­ och föredragsverksamhet.

– Det känns extra roligt att samarbetet bygger på ett personligt engagemang av mig som privatperson och affärskvinna och inte i rollen som alpin landslagsåkare. Jag är glad och sporrad inför samarbetet, sa Frida Hansdotter när samarbetet presenterades i fjol.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...