Annons

Ny delningstjänst kan råda bot på husbilsbristen

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Husbilar och husvagnar går åt som smör i solsken och flera leverantörer har nu helt slutsålt. Samtidigt lanseras Camptoo i Sverige, en delningstjänst som gör det möjligt för husbils- och husvagnsägare att hyra ut sitt campingfordon till andra när de inte använder det själva.
Annons

Pandemin har gett en extra skjuts till försäljningen av husbilar och husvagnar då många svenskar nu föredrar att semestra på hemmaplan. Under våren (januari till maj 2021) nyregistrerades 30 procent fler husvagnar och 80 procent fler husbilar än samma period förra året, vilket gör att Sverige sticker ut med det högsta antalet husbilar i Europa.

Efter månader av uppgång av antalet nyregistrerade husvagnar och husbilar, har det nu blivit en tillfällig avmattning, men inte på grund av minskad efterfrågan, utan för att det helt enkelt är slutsålt hos leverantörerna, enligt Husvagnsbranschens riksförbund, HRF.

Flera tillverkare kan inte leverera fler fordon förrän tidigast till hösten och på vissa håll är hela produktionen av kommande årsmodell redan uppbokad. I detta läge har en internationell spelare klivit in på banan, i form av delningstjänsten Camptoo.

Tjänsten startades i Nederländerna redan 2014 och har sedan dess expanderat kraftigt i flera europeiska länder liksom i Australien. Idén bakom delningstjänsten är att ägare av campingfordon av olika slag listar sina fordon på tjänsten under de perioder då de själva inte använder fordonet, och låter andra personer hyra det.

– Med Camptoo kan fordonsägarna enkelt och säkert hyra ut sitt semesterfordon till reslystna personer, som kanske själva funderar på att köpa en husbil eller husvagn och vill testa på campervan-livet innan de slår till, säger Martijn Peeters, grundare och vd för Camptoo i en kommentar.

Mer än 4 000 olika fordon kan hyras runt om i Europa med hjälp av Camptoo. I Sverige är företagets mål att skapa ett nätverk med cirka 200 fordon under det första verksamhetsåret.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...