Annons

Ny flyglinje ger skjuts åt brittisk turism

zoom England saknar egna skidanläggningar och de svenska fjällen erbjuder ett alternativ till Alperna.
England saknar egna skidanläggningar och de svenska fjällen erbjuder ett alternativ till Alperna.
NYHETER. En ny flygförbindelse kan fördubbla antalet brittiska turister som kommer till Jämtland- och Härjedalsfjällen i vinter. Nu förbereder sig regionen för en turistboom av britter.
Annons

Den nya flygförbindelsen mellan London Gatwick och Åre Östersund flygplats opereras av Storbritanniens största flygbolag, EasyJet. Linjen invigs den elfte december och går regelbundet tills i april.

Flyglinjen kommer att ta uppemot två tusen passagerare fram och tillbaka i vinter vid bra försäljning.

– Flighten ger oss möjlighet att ungefär fördubbla antalet brittiska gäster, säger Karin Gydemo Grahnlöf, projektchef på Jämtland Härjedalen Turism.

Brittiska gästnätter ökar

Så, varför vill britter till svenska fjällen? Jo, England saknar egna skidanläggningar och britterna behöver därför söka sig utomlands för skidsemester. Och de svenska fjällen är ett närmare subsitut för Alperna.

Rekordåret 2011 hade Jämtlands län 26 169 brittiska gästnätter. De följande åren kom brittisk turism att minska kraftigt. 2013 minskade antalet nästan med 10 000 i Jämtland och Härjedalen.

Men det tar sig. Förra årets vintersäsong ökade antalet tillresta britter jämfört med året därinnan. Då med 39 procent för hela regionen och med 27 procent för Åre kommun, uppger Jämtland Härjedalen Turism. England är en av de största skidmarknaderna i Europa och aktörer som Skistar ser positivt på den kommande vintern.

EasyJet kontaktade Swedavia redan hösten 2014 och var på jakt efter nya, attraktiva skiddestinationer i norra Europa. Swedavia inledde då en dialog med SkiStar och Jämtland Härjedalen Turism och nu – två år senare börjar direktförbindelsen gå.

Jämtland Härjedalen Turism har påbörjat ett omfattande pr-arbete för att öka kännedomen om Sverige som skidresemål. Det är nämligen inte bara Åre som flyganknytningen gynnar. En viktig faktor för EasyJet har varit att passagerarna genom förbindelsen ska kunna nå flera orter från flygplatsen. Härjedalen är ett exempel bara några timmar bort.

Skida som en svensk

– Vi vet att tillgänglighet är en avgörande faktor för att vara attraktiv som resmål. Ett direktflyg från London skapar givetvis enkelhet för våra brittiska gäster att uppleva vår fantastiska natur och livsstil, säger Karin Gydemo Grahnlöf.

Jämtland Härjedalen turism kikar också på hur de kan anpassa upplevelser efter den brittiska gästen. Däribland annorlunda sätt att ta sig från flyplatsen.

– Några av de sätt man tar sig från vår flygplats under vintern är på långfärdsskridskor. Du kan dra med helikopter direkt till lodgen eller ta skoter.

Även Visit Sweden satsar med att marknadsföra konceptet, ”Ski like a Swede” – åk skidor som en svensk. I fokus står livsstilen i regionen, relationen till natur, fjäll och vinter, svensk mat och dryck, skidåkning och utomhusaktiviteter.

– Fler brittiska besökare i regionen bidrar också till att fler sprider sina upplevelser till andra, säger Bitte Olsson, Visit Sweden.

De brittiska gästnätterna ökade även i somras. Varför tror ni engelsmännen gillar Sverige?

– I Visit Swedens marknadsanalyser ser vi att det finns cirka 1,5 miljoner britter som är intresserade av utomhusaktiviteter vintertid i Sverige. Att se norrsken är ett stort dragplåster för de allra flesta, och nästan hälften av dem vill ägna sig åt utförsåkning eller längdåkning.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter