Annons

Ny spetsutbildning ska utveckla ledare i branschen

zoom Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin, brinner för kompetensutveckling inom branschen. Foto: Patricia Holmén/Pixabay
Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin, brinner för kompetensutveckling inom branschen. Foto: Patricia Holmén/Pixabay
NYHETER. Till hösten startar en kortare version av ledarutbildningen F&B Management Executive på YrkesAkademin Yrkeshögskola. ”Dagens gäster, branschen och samhället ställer nya krav på ledarna i branschen,” säger Matilda Runeson, utbildningsledare på skolan.
Annons

Den tredje kullen i YrkesAkademins utbildning Food & Beverage Management Executive går ut i november. Nu har skolan fått beviljat tre starter av en kortare version av utbildningen, på 20 veckor. Utbildningen riktar sig till de som redan jobbar i ledande roller i branschen. Matilda Runeson, utbildningsledare på YrkesAkademin, är mycket glad över att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) gett klartecken till den nya utbildningen.

– Många har flytt branschen. Dagens gäster och samhälle ställer nya krav på hållbar utveckling, samhällsansvar, ekonomi och ledarskapet. Vi utgår från förändringsledning och bland annat hur man möter den nya generationen för att de ska göra ett bra jobb. Det går inte att leda dem så som man kunde när man själv klev in i branschen, säger Matilda Runeson.

I utbildningen går man också igenom Agenda 2030-målen och hur man kokar ner dem till att bli förståeliga för en vanlig restaurang, samt ekonomi-och konceptutvecklingsdelar.

Samarbete för branschen

Visitas och enskilda medlemmars engagemang var en viktig del i att visa på behovet av utbildningen.

– Det betyder oerhört mycket att vi jobbar tillsammans. Yrkeshögskolan finns till enbart för branschen, att fylla de behov som finns. Jag som har ett förflutet i branschen brinner otroligt mycket för kompetensutvecklingen i den och är så glad att jag får fortsätta jobba med det.

Kombinera jobb med studier

Nätverkandet över landet är en viktig del av utbildningen, som är på distans, och har lagts två eftermiddagar i veckan på tider som bedöms funka i restaurangvärlden.

– Det möjliggör att man kan jobba samtidigt som man studerar. Vi behöver branschens stöd i att medarbetarna får göra detta delvis på arbetstid. Men själva utbildningen är gratis och CSN-berättigad.

Starka namn ligger bakom satsningen

Bland de som ligger bakom utbildningen och gästföreläser finns bland andra Thommy Backner, vd för Scandinavian Resorts, Daniel Grahnlöf F&B Manager Copperhill Mountain Resort, Fredrik Berg, Astensmåla Gård, samt krögaren Per Bengtsson PM & Vänner.

Ytterligare tre utbildningar hos YrkesAkademin kopplade till besöksnäringen blev godkända av MYH; Social media management, CSR som affärsdrivande verktyg och Konceptutveckling inom kultursektorn.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!