Annons

Ny målgrupp väljer vintercamping

zoom På campingen i Falun råder aktivitet året om.  Foto: First Camp Lugnet
På campingen i Falun råder aktivitet året om. Foto: First Camp Lugnet
NYHETER. Bokningsläget för vintercamping har ökat i jämförelse med både fjolåret och året innan. Den stora efterfrågan kräver att anläggningarna jobbar med praktiska förbättringar.
Annons

Campingintresset har accelererat de senaste åren och det gäller även att besöka campingar på vintern. Bokningsläget för vintercamping har ökat jämfört med både fjolåret och året dessförinnan, enligt bland annat First Camp. En av deras campingplatser som drar många gäster även vintertid är Lugnet i Falun. Destinationschef Thomas Pilestam tror att det är delvis tack vare det stora utbudet av aktiviteter.
– Det är främst naturområdet som är populärt och aktiviteter som cykling, skidåkning, vandring. Det hålls också många skidtävlingar här i området. Vi har också många idrottshallar runt omkring och det händer grejer hela tiden. Det är aldrig lugnt på Lugnet.

Andra förutsättningar

Såväl servicehus som reception och en liten butik håller öppet som vanligt även på vintern och campingens gångar hålls plogade och sandade. Däremot måste man tänka på en del praktiska saker när man campar på vintern.

– Väder, kyla och snö kan göra att saker fryser och går sönder. En bra kall vinter med mycket snö är bra för aktiviteterna men kan medföra praktiska svårigheter, säger Thomas Pilestam.

Förändrad målgrupp

I och med att campinglivet har blivit mer populärt har målgruppen förändrats något. Tidigare har det varit främst äldre par men numera besöker även barnfamiljer Lugnet under de kallare månaderna.

För den som driver campingen är det en utmaning att planera inför en vintersäsong då vädret är en avgörande faktor. Om det blir en varm vinter kanske inte sparad snö eller snökanoner räcker till på skidanläggningar och vissa aktiviteter kan brinna inne. Det kan i sin tur leda till ombokningar på Lugnet. Det tar Thomas Pilestam med ro:

– Man måste vara flexibel när man jobbar med så ovissa planer. Jag har vuxit in i rollen och vant mig.