Annons

NyÄr med nya utmaningar

zoom Foto: Hooks HerrgÄrd
Foto: Hooks HerrgÄrd
NYHETER. Ett katastrofalt Är för besöksnÀringen avslutas med restriktioner som har tvingat nyÄrsöppna hotell och restauranger att stÀlla om i sista minuten.
Annons

NĂ€stan tre miljoner kronor – sĂ„ mycket förlorar Hooks HerrgĂ„rd i smĂ„lĂ€ndska Hok under Ă„rets jul och nyĂ„r jĂ€mfört med tidigare Ă„r, enligt vd:n och Ă€garen Hans Edberg.

– I vanliga fall brukar vi ha runt tusen gĂ€ster sammanlagt under jul och nyĂ„r. I Ă„r hade vi 40 under julen och pĂ„ nyĂ„rsafton har vi 70 bokade gĂ€ster.
Dagarna innan jul tvingades Hans Edberg och hans medarbetare ha flera akutmöten för att stÀlla om och anpassa herrgÄrdens nyÄrsfirande efter regeringens nya restriktioner.

– Vi har lagt middagen tidigare sĂ„ att alla hinner Ă€ta innan vi mĂ„ste stĂ€nga restaurangen, sĂ€ger Hans Edberg. Vi serverar en femrĂ€ttersmeny sĂ„ det blir mycket mat pĂ„ kort tid. Efter att ha utrymt restaurangen klockan 20 och dukat av allt vĂ€lkomnar vi gĂ€sterna igen och serverar osttallrik, dessert och alkoholfri dryck. De som vill kan gĂ„ till spat i stĂ€llet, vi bjuder gĂ€sterna pĂ„ spaentrĂ©n eftersom de inte kan sitta i restaurangen hela kvĂ€llen. Sedan fĂ„r de champagne pĂ„ rummen och en take away-pĂ„se med vickning sĂ„ att de fĂ„r ett mysigt tolvslag.

Hur pÄverkar de nya reglerna bemanningen under nyÄr?

– Det blir vĂ€ldigt mycket merarbete. Vi mĂ„ste nĂ€stan ha mer personal Ă€n nĂ€r vi har en full matsal med 240 gĂ€ster. VĂ„ra boenden Ă€r utspridda pĂ„ Ă„tta olika hus, sĂ„ vi mĂ„ste ha mycket personal som Ă€r stand by.

Vad anser du om de nya restriktionerna?

–Jag har respekt för restriktioner, men det finns inga bevis för att det Ă€r i restaurangmiljöer som smittan sprids.

Hur har den andra pandemivÄgen drabbat er hittills?

– I november tappade vi 130 000 kronor om dagen, och det var innan de nya restriktionerna kom. Det ser lika illa ut i januari, februari och mars. Vi rĂ€knar med att fĂ„ stödpengar och att vi hĂ„ller ut till dess, sĂ„ vi ser framĂ„t. Men det finns mĂ„nga företag som inte kan hĂ„lla ut sĂ„ lĂ€nge. Gör man sĂ„dana hĂ€r restriktioner mĂ„ste pengarna ut snabbare, annars kommer det att bli arbetslöshet en masse.

Copperhill Mountain Lodge i Åre Ă€r ytterligare ett av alla hotell runtom i landet som har fĂ„tt anpassa sitt nyĂ„rsfirande efter de nya restriktionerna.

– Vi har fĂ„tt göra om bĂ„de sittningstider och bordsplaceringar, sĂ€ger Eva Ottosson Rask, vd Copperhill Mountain Lodge i Åre. Jag har respekt för att man mĂ„ste ta till Ă„tgĂ€rder, men de kom lite sent och Ă€r lite vĂ€l stelbenta. I andra lĂ€nder tillĂ„ter man familjer att sitta vid samma bord, och det tycker jag att man borde göra hĂ€r ocksĂ„. Som det Ă€r nu mĂ„ste vi separera en familj pĂ„ fem personer som bor i samma rum, och det kĂ€nns lite vĂ€l hĂ„rt.

Hur mycket pÄverkar detta er ekonomiskt?
– Det blir ett jĂ€ttetapp. Vi har fĂ„tt avbokningar av större sĂ€llskap som inte vill komma eftersom de inte fĂ„r sitta tillsammans. Det blir en stor förlust en sĂ„dan hĂ€r helg.

– Sedan tappar vi ocksĂ„ i alkoholförsĂ€ljning eftersom gĂ€sterna gĂ„r upp pĂ„ sina rum. Vi har fantastiska utrymmen att umgĂ„s i, men klockan 22 Ă€r det tomt och tyst pĂ„ hotellet. Och det kommer att mĂ€rkas Ă€nnu mer pĂ„ nyĂ„rsafton.